P o l i t i k a     v a r s t v a    o s e b n i h    p o d a t k o v

DONIRAJ

Lawrence Schimel: Brada za dva

20.00 

Zbirka mikrozgodb Brada za dva prinaša sto žanrskih mojstrovin, ki z ironijo in nežnostjo ponujajo pogled na erotiko vsakodnevnih prizorov gejevskega življenja v času grindra. Zbiratelji enonočnih avantur, zagovorniki monogamije, zakrknjeni romantiki in pristaši poliamorije so le nekateri od junakov, ki jih najdemo v tej provokativni zbirki, s katero je Lawrence Schimel ponovno dokazal neverjetno bogastvo svoje domišljije. Avtor, ki je že dvakrat prejel Lambda Literary Award, v svoji knjigi oriše zapleten čustveni in sentimentalni zemljevid, ki zagovarja spolnost v vseh svojih različicah, s tem pa ponuja domiselno in pogumno hvalnico življenju brez predsodkov.

 

Lawrence Schimel se je rodil 1971 v New Yorku, a že od 1999 živi v Španiji. Piše v angleščini in španščini. Doslej je objavil več kot sto knjižnih naslovov, med drugim pesniško zbirko Zajtrk v postelji (Desayuno en la cama), zbirke kratkih zgodb Zaljubljena fanta (Dos chicos enamorados), Obdarjen (Bien dotado), Moj fant je škrat (Mi novio es un duende), strip Počitnice na Ibizi (Vacaciones en Ibiza). Piše tudi za otroke, v slovenščini je doslej izšlo nekaj njegovih slikanic: Sosedje in prijatelji (2008), Boš bral knjigo z mano? (2009), Cecilija in zmaj (2010), Tak kot drugi = Just like them (2011), Spuščanje zmajev (2013). Večkrat je že gostoval v Sloveniji. Prejel je nekaj nagrad, med drugim Lambda Literary Award in Independent Publisher Book Award, v Sloveniji tudi zlato hruško za slikanico Cecilija in zmaj. Njegova besedila so prevedena v več kot trideset jezikov. Svoje pisateljevanje dopolnjuje s prevajanjem.

 

Barbara Pregelj je predavateljica, raziskovalka, prevajalka in urednica. Že vrsto let je tudi kulturna posrednica med špansko in slovensko govorečimi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Varuh hišnih ljubljenčkov

Ključ moram vrteti do točno določene točke, a na koncu mi uspe odpreti vrata. Eden od mačkov me čaka točno na drugi strani stopniščnega presledka, a ko vidi, da sem jaz, in ne moja prijateljica, njegova lastnica, se obrne in se izgubi v stanovanju. Vstopim in zaprem. Svoje stvari pustim na mizi v predsobi.

Počutim se nenavadno, kot bi počel nekaj nedovoljenega.

V posodo stresem nekaj briketov, zamenjam vodo, očistim posodo z mivko, ki je v kopalnici.

Prijateljica me je prosila tudi, naj ju pobožam – zaradi tega se počutim nenavadno. Sedem na njeno posteljo in si mislim, da bosta že prišla k meni. Verjetno potrebujeta nekaj časa. Ko čakam, si na hitro ogledam sobo. Tam je koš za umazano perilo, na njem pa moške spodnjice. Od njenega fanta so. Z njim je odšla v Palencio, kjer bosta velikonočne praznike preživela pri njegovih starših. Mačka ne prideta. Vstanem in stopim h košari. Vzamem spodnjice in si jih približam k nosu: da, še vedno vonjajo po njem. Ta prijetni vonj po sladkem potu jajc.

Moj kurac je trd. Ponovno povoham in se dotaknem mednožja.

Ko odprem oči, pred mano stojita oba mačka in me gledata.

Še dobro, da ne moreta povedati prijateljici.

 

 

Cepič

Ljudje hočejo vedno vedeti, kako se razporedimo, ko gremo spat.

Večina si nas predstavlja skupaj v veliki postelji, kako izmenično prodiramo drug v drugega in pustimo, da prodirajo v nas ali da ima nekdo med nami to srečo, da je na sredini in prodira v nekoga in hkrati tretji prodira vanj ali da dva hkrati prodirata v tretjega … in vsakdo nam nameni vlogo v skladu s svojimi fantazijami, s tem, o čemer sanja, da bi počel in da bi mu počeli.

Tudi takšni se najdejo, ki mislijo, da par še naprej spi skupaj, jaz pa spim v shrambi ob kuhinji, kot služabnik, razen ko zadovoljujem njune potrebe (spolne in druge), kot kakšna moška gejša.

Ali pa si, nasprotno, predstavljajo prvotni par, ki je sicer močno navezan, a brez strasti, in spi v ločenih spalnicah kot v kakšnem črnobelem hollywoodskem filmu iz petdesetih, jaz pa sem nekdo, ki bo preprečil njun razhod in ki s svojo mladostno moškostjo zadovoljuje zdaj enega, zdaj drugega.

Skoraj vsi pa imajo največ težav pri predstavljanju našega življenja izven postelje. Domačnost življenja v troje. Primi me za roko in si skušaj predstavljati. Tudi ti me primi za roko. Tako je. Zdaj pa zaprimo oči in si predstavljajmo skupaj. Življenje nas treh, takšno, kot smo si ga predstavljali in v tem vrstnem redu. Predstavljajmo si odsotnost ljubosumja. Podporo. Veselje. Kakšno moč imamo skupaj. Koliko ljubezni.

 

 

Noč je presekal jok

Bilo je nekaj čez eno uro zjutraj med tednom, jaz pa sem se sklanjal v tujem domu in ga vlekel lastniku. Nisva se poznala, a nisem mogel spati, zato sem prižgal grindr, ki je bil idealen v trenutkih, ko je bila potreba po bližini pomembnejša od vsega. To noč sem imel srečo, ker je tip živel v bližini in je imel debelega. Pričakal me je na vratih, roko je imel v trenirki in se ga dotikal. Nisva se premaknila od vhoda, a bilo mi je vseeno. Opazil sem, da je bil še rahlo mlahav in pocedile so se mi sline. Nisva rekla niti besede, a vse je bilo povedano, že preden sem prišel. Sklonil sem se in razkril njegovega obilnega kurca, ga prijel z eno roko, ga potipal in ga potegnil, da se je kožica odmaknila in mi je pokazal glavico. Odprl sem usta in nekaj minut sem bil v nebesih, drkal sem si ga, medtem ko sem mu ga lizal, zatopljen v področje čistega seksa, ko ne misliš na nič drugega, ko pozabiš vsakdanje skrbi, in obstaja le užitek, popoln in preprost, uživanje v tem, kar počneš, in nisem si želel, da bi mi on kaj delal ali da bi me prosil, naj naredim še kaj drugega.

Nenadoma je noč pretrgal jok.

Ko sem se zavedel, da gre za dojenčkov jok, sem imel usta že prazna. Moški je odšel in za seboj zaprl vrata v drugi del stanovanja.

Je to storil, da jaz ne bi vstopil, ali zato, da me tisti, ki so bili tam, ne bi videli?

Se je za vrati skrivala ljubosumna žena, ki bi se razjezila, če bi ga odkrila?

Ali pa je šlo za gejevski par z otrokom, dandanes je bilo to mogoče.

Uplahnil mi je, ko sem si predstavljal te situacije.

Bolela so me kolena.

Ko sem bil vzburjen, se tega nisem zavedel, a zdaj, ko sem se umiril, se mi je zdelo smešno, kako se tam sklanjam, sam, in ne vem, kaj se bo zgodilo. Nisem vedel, ali naj si ga zdrkam, počakam, da mi pride in odidem, na tleh pa pustim madež.

A zato bi lahko ostal tudi doma.

Končno je jok ponehal.

Obliznil sem si ustnice. Še vedno sem ga lahko okusil in vedel sem, da ne bom pomirjen, dokler mu ga ne bom do konca pofafal – njemu ali pa kakšnemu drugemu – a ni se mi dalo ponovno spravit k iskanju, da o negotovosti sploh ne govorim. Bilo je že dovolj pozno, da ni bilo verjetno, da bi mi kdo sploh še dal.

Možnost, da me bodo odkrili, je še povečevala mojo vznemirjenost.

Še naprej sem klečal.

Zravnal sem vrat in se na petah nagnil nazaj.

Vrata so se končno odprla.

Srce mi je poskočilo: je on ali njegov par?

Vrnil se je. V rokah je držal dojenčka, ki je pil iz stekleničke.

Niti pomislil ni, da me ne bi bilo več tam, da ne bi čakal njega in njegovega kurca.

»Tudi ti lahko potegneš.«

Slekel sem mu trenirko in začel.

 

 

Potem

Prosil me je, ali se lahko oprha, preden odide.

Potem se je oblekel in odšel, z zadnjim poljubom in besedo »hvala«. Vse je bilo korektno, a nič več kot to.

Po eni strani me je razveselil, ker nisem hotel spati v družbi, še manj pa v družbi neznanca. A seks ni bil slab in nič ne bi imel proti, če bi se ponovno srečala. Tudi jaz nisem rekel ničesar. A to je bil udarec za mojo samozavest. Tudi če ga sam ne bi hotel ponovno videti, bi rad videl, da bi si on to želel.

Šel sem v kopalnico scat, preden zaspim.

In ko sem potegnil vodo, sem se začel smejati: svojo telefonsko številko je napisal na paro, ki je nastala na kabini prhe.

 

 

Pesniško branje

»Ježešmarija. Mislim, da sem ravnokar odkril vero in ta tip je edini in resnični bog. Si sploh že videl utelešenje tolikšne lepote?«

Hugo je zasukal glavo in pogledal.

»Misliš Salva?«

»A poznaš ta izjemen primerek moškosti?«

»Ja, in to v bibličnem smislu.«

»Zdaj pa vem, da me zafrkavaš. Saj je kot igralec v porničih.«

»Ne vem, če je kdaj posnel kakšen video. Videti je kot gogo plesalec v diskoteki Space.«

»Pa si res seksal z njim? Koliko te je stalo?«

»Ni kurbica, vsaj z mano ni bil. Nekaj tednov je trajalo. Zdaj je z Luisem Antoniem.«

»Kaj, so pesniki njegov fetiš?«

»Ravno obratno. Hoče biti fetiš pesnikov.«

»Ne me jebat!«

»Res. Zelo dober je in tega se zaveda. A ker je slačenje v diskoteki vsako noč tako … kratkotrajno, hoče postati nesmrten v verzih.«

»Takoj zdaj mu napišem nekaj enajstercev in spesnim odo mišicam na njegovih nogah …«

»To ni prava pot. Salvova skrivnost je, da moraš biti oddaljen. Pusti, da te on osvoji. Naj se on potrudi in te zapelje.«

»Ne vem, če bi mi uspelo, da mu ne bi padel k nogam, ko bi me blagovolil ogovoriti …«

»No ja, saj imaš še nekaj časa, da vadiš samoobvladovanje. Z Luisem Antoniem sta šele dobro začela in hotel bo ostati njegova muza vsaj še nekaj tednov. Salvi poezija sploh ni všeč, a vseeno ve, da nihče ne more napovedati, kdo bo med literati zmagal. On hoče preživeti zanamce, zato se je odločil, da bo preizkusil vse pesnike. Verjetno ne bo dolgo trajalo, a ko bo s tabo, bo neverjetno. Saj boš videl. Nocoj preberi kakšno seksi pesem, a ne pokaži mu zanimanja. Prej ko slej prideš na vrsto.«

 

 

 

Kategoriji: ,