P o l i t i k a     v a r s t v a    o s e b n i h    p o d a t k o v

DONIRAJ

Jackie Kay: Trobenta

13.60 

Jackie Kay (1961) je škotska avtorica treh pesniških zbirk, romana in več zbirk kratkih zgodb, v katerih se življenje navadnega človeka spremeni zaradi izdane skrivnosti ali travme.

Večkrat nagrajena dela Kayeve so kakor široka in odprta literarna pokrajina strpnosti, (ne)sporazumov in krvno neutesnjene družinske ljubezni. Trobenta je roman o temnopoltem jazzovskem trobentaču Jossu Moodyju, katerega glasba v luči posmrtno razkrite resnice zazveni v prej neznanih tonih.

Suzana Tratnik je avtorica več leposlovnih in teoretskih izvirnih del ter monodrame. Iz angleščine je prevedla ducat strokovnih in leposlovnih del s področja spolov, med njimi J. Butler, L. Feinberg, M. Cunningham.

 

 

LJUDJE:

Zdravnica

 

Zdravnica Krishnamurty je ob treh zjutraj prispela v hišo Jossa Moodyja. Delovni vikend. Čim je vstopila v hišo, je zavohala nezgrešljiv vonj po smrti. Sodeč po vonju v hiši, je ta moški dolgo umiral. Zdravnica ni marala smrti na domu. Samo takrat si je zaželela, da bi bila zdravnica v bolnišnici in bi se lahko skrila za zdravstveno higieno bolnišnične smrti.

Zdravnica je vprašala ženo, ali je opazila natančen čas, ko je mož zadnjič vdihnil. Gospa Moodyjeva je to opazila. Rekla je, da je takrat prvič sploh pogledala na uro v zadnjem času, ki se ji je zdel dolg več dni. Ura je bila 01:12. Poklicala je nekoliko pozneje, potem ko je z njim še malo posedela. Rekla je, da je bila vedela, da je to zadnji trenutek miru, ki ga bo imela ob njem. Gospa Moodyjeva se je vedla kot nekdo, ki se je tako dolgo in dobro obvladoval, da ne zna več nehati. Videz nekoga, ki še nekaj časa ne bo jokal, ki bo učinkovito organiziral pogreb in se potem zlomil v šestih mesecih. Zdravnica Krishnamurty je gospo Moodyjevo potrepljala po roki in rekla: “Gotovo ste izčrpani. Hočete, da vam predpišem uspavalne tablete?” Gospa Moodyjeva ni hotela uspavalnih tablet. Hotela je, da zdravnica nadaljuje z delom in odide iz hiše. Hotela je biti sama. …

Kategoriji: ,