P o l i t i k a     v a r s t v a    o s e b n i h    p o d a t k o v

DONIRAJ

Tom Lanoye: Kartonaste škatle

14.00 

Tom Lanoye (1958) je eden najbolj znanih flamskih pesnikov in dramatikov, slovi pa tudi kot izjemen performer, romanopisec, avtor kratkih zgodb in kolumn. Med njegovimi najbolj odmevnimi deli sta Pošastna trilogija in avtobiografski roman Kartonaste škatle (1993), v katerem se na izviren način loteva svoje mladosti in prvih homoerotičnih izkušenj. Pri tem se izogiba pretirane sentimentalnosti in svoje življenje opisuje z odkritim humorjem, mestoma pa tudi s strogo nadzorovano ironijo. Roman odlikujeta igriv in izviren modernistični slog ter komičen pristop do same vsebine.

 

Mateja Seliškar Kenda prevaja nizozemsko in francosko literaturo. Omeniti velja njene prevode za mlajše bralce, antologijo sodobne nizozemske kratke proze z naslovom Zeleni volk in bakreni dan (2004) ter prevode avtorjev kot so W. F. Hermans, Gerard Reve, Hella S. Haasse, Tom Lanoye in Hugo Claus.

 

TO JE PRIPOVED O NEKI BANALNI LJUBEZNI IN NJENI UNIČUJOČI MOČI. Doletela me je na začetku sedemdesetih v nečednem provincialnem gnezdu P. Njen predmet: on, ki ga šele zadnja tri leta lahko imenujem navaden dečko, a sem ga predtem dolga leta naskrivaj imenoval z vsemi imeni, ki si jih je svet izmislil za vse, kar je nedosegljivo in občuteno kot silno, kar izziva in pogublja, je lepo in prismojeno. Njegovo pravo ime je bilo Z.

Kategoriji: ,