P o l i t i k a     v a r s t v a    o s e b n i h    p o d a t k o v

DONIRAJ

Jordan Cvetanović: Zgodbe za težko noč

14.00 

Jordan Cvetanović (1982) je mlad pisatelj – karkoli to pač že pomeni. Do leta 1993 je živel v Sarajevu in pozneje študiral dramaturgijo v Beogradu, kjer živi še danes. Je avtor drame Ekonom lonec, s katero je bil sprejet na Fakulteto dramskih umetnosti in ki je doživela dve premieri, medtem ko sta bili naslednji dve prepovedani. Njegova drama Dilanje emocij je najbolj brana na srbski spletni strani nove dramatike. Piše za znane tuje in srbske revije, za svoje delo kot copywriter pa je prejel več nagrad. Njegova zbirka kratke proze Zgodbe za težko noč je izšla leta 2003. Nima hobija ne mačke, zato pa ima telefonskega dvojnika.

 

Maja Novak (1960) je avtorica desetih knjig, prevedla pa jih je petdeset. Kot prevajalka ima med srbskimi avtorji najraje opravka z Vladimirjem Arsenijevićem, med svetovnimi pa z Umbertom Ecom. Živi v Novi Gorici. Nima hobija, zato pa ima mačko in več telefonskih dvojnic.

 

 

Kmalu je prišla sobota. Že zjutraj sem bil nervozen, ker mi je kljub obupni želji po seksu po tolikšnem času vse skupaj smrdelo po sranju. Prek radioamaterjev me je poklicala Milica. Rekel sem ji, da sem dobro in da grem nocoj po dozo. Vedela je, kaj to pomeni. V Skopju se je zaposlila kot knjižničarka in spoznala nekega Makedonca, ki pripravlja odličen ajvar in ocvrte možgane. Prekinil sem jo, ker mi ni bilo do klepeta o hrani.

Po najinem pogovoru sem se začel urejati. Iz omare sem vzel pet najboljših oblek in kombiniral. Stuširal sem se s sosedino penečo kopeljo znamke Nivea, ki ji je rok trajanja že zdavnaj pretekel. Obril sem si brado in pazduhe in si namazal lase z briljantino. Baje na to padajo vsi heteroseksualci, ki sanjarijo o seksu z moškim. Pretegnil sem se, si prižgal skrbno čuvani džojnt za črne dni in se psihično pripravljal na fuk z vodji bosenskega pokola. Vedel sem, da bo tisto noč v moji riti vse – Bosna, Hrvaška in Srbija. Faruk je manično pritiskal na hupo svojega najnovejšega audija. Zdirjal sem po stopnicah in se znašel pred njegovim vetrobranom. V avtu je zavijala Ceca. Faruk je bobnal po volanu v ritmu turbofolka, uvoženega z one strani Drine. Tudi on ni bil popolnoma strejt. Dal sem mu vedeti, da se mudi in da bom prisedel. Ker je imel vse mogoče dovolilnice, je brez težav peljal mimo barikad in straž treh vojskujočih se strani. Vsi so ga pozdravljali. In mu mahali. Odprl sem okno. Zaudarjalo je po truplih v Miljacki. Medtem ko sva se bližala orgiji nacionalnih …

Kategoriji: ,