P o l i t i k a     v a r s t v a    o s e b n i h    p o d a t k o v

DONIRAJ

Djuna Barnes: Damski almanah

15.00 

Almanah ali letopis pomeni zapise pomembnejših dogodkov. Verjemite mi, v Damskem almanahu so zapisani res pomembni dogodki: spreminjanja dame skozi letne čase, mrke in enakonočja, skozi dnevni in nočni nemir, skozi leta in desetletja. Osrednja dama je »najfinejša razvratnica« Evangeline Musset, ki je družinski voz zamenjala za jezdenje okobal. Stara je veščih petdeset let in ni posebno prikupna, a je zaradi svojih veščin in spretnosti zelo zaželena in iskana. Če smo voljne prisluhniti, nam dama Musset preda marsikatero modrost, kot je ta, da bodimo brezbrižne, kažimo ravnodušnost, in dekleta, ki smo jih doslej zaman skušale omrežiti, bodo trgala naše naoknice.

Samotarka Djuna Barnes je Almanah napisala, da bi plačala račun za bolnišnico za svojo ljubimko Thelmo Wood. Ladies Almanack je izšel leta 1928 v globoki senci romana Studenec samote. Almanah ni bil nikoli posebno popularen, saj ni ustrezal uveljavljenim modelom ljubezni med ženskama, glavna junakinja ni niti »ženska, ujeta v moško telo« niti ne goji romantičnega prijateljstva, zato pa nasprotuje »falični premoči« in »klitoralni nezadostnosti«.

Damski almanah je satirično besedilo, ki patriarhalne mite nadomesti s svojo zgodbo. Je druga knjiga Djune Barnes v slovenščini, prva je izšla leta 2002, in sicer Nočni gozd z odličnim esejem Nataše Velikonja.

 

Ocena: *****

Zala Hriberšek

(vir: revija Narobe)

Kategoriji: ,