P o l i t i k a     v a r s t v a    o s e b n i h    p o d a t k o v

DONIRAJ

Charles Silverstein, Felice Picano: Radosti gejevskega seksa

20.00 

Od leta 1977, ko je izšla prva izdaja Radosti gejevskega seksa, do danes, ko dobivamo slovenski prevod prenovljene in razširjene tretje izdaje, se je marsikaj spremenilo. V knjigi so se spremenila poglavja, nekatera so bila dodana, druga razširjena, Silversteinov soavtor Felice Picano je nadomestil pisatelja Edmunda Whita, Joseph Phillips je izdelal nove ilustracije. Še dosti pomembneje pa je, da se je spremenil družbeni položaj gejev in njihovo dojemanje samih sebe. Zato so Radosti ne le največja uspešnica med gejevskimi priročniki, ampak tudi kulturni barometer gejevskega življenja.

Knjiga obravnava položaje, situacije in težave, na katere geji naletijo v različnih trenutkih in obdobjih svojega življenja, ter odgovori na vprašanja, ki neizbežno doletijo vsakogar. Pri tem sta avtorja ves čas na bralčevi strani ter se humorno in klepetavo gibata od zgodovine gejevskega gibanja do osebnih zagat, od alkohola in drog do fetišev, od spolnosti do svetovnega spleta. Gejevskega življenja se lotita celovito in iz različnih perspektiv, pri čemer zagovarjata vsakršne radosti, ki jih spremlja odgovorno vedenje. Na kratko rečeno, gre za enciklopedični od A do Ž gejevskega življenja.

 

(odlomek)

 

AKTIVEC

 

Če si poznan kot aktivec, ti to lahko koristi pri spoznavanju potencialnih seksualnih partnerjev (glej Pasivec). Tisti, ki jih pasivni položaj ne zanima, se bodo namreč sami umaknili, drugi, ki pa jih zanima, bodo to dali vedeti. Ravno tako je dobro, če že na začetku poveš, kakšne so tvoje spolne preference, kadar pišeš oglas ali spoznavaš ljudi po spletu (glej Seks oglasi; Profili; Štrikanje po spletu). Če si aktivec, to še ne pomeni, da si bolj zaželen kakor pasivec. Prav tako nikjer ne piše, da moraš togo vztrajati v tej vlogi oziroma da ne moreš biti pofukan, če si tega zaželiš. Če seksaš varno, lahko glede na položaj ali partnerja povsem neovirano izmenjavaš vlogi aktivca in pasivca (glej Versatilnost).

Pa vendarle med aktivci in pasivci obstajajo razlike. Aktivec, na primer, se zdi kot zaščitnik in nadzornik, nekdo, ki prevzame večji del vodenja, usmerjanja ter odgovornosti. Ironija je v tem, da sta bili vlogi pasivca in aktivca pred gibanjem za pravice gejev, ko so geji tičali še globlje v klozetu, ostreje razmejeni kakor danes, ker so geji mislili, da morajo privzeti nespremenljive vloge. V nekem pogledu je šlo za zrcaljenje heteroseksualnega igranja vlog, kjer je pasivec prevzel bolj ženski podobno vlogo, aktivec pa je bil moški (glej Gibanje za pravice gejev). Izraza butch (možati gej) in femme (poženščeni gej) so geji še do konca šestdesetih pogosto uporabljali za označevanje samih sebe. Še danes nekateri geji in lezbijke uporabljajo ta dva izraza, kar pa prav tako razloži uporabo ženskega zaimka ona, ko je govora o drugem geju.

Objave spominov in intervjujev z geji, ki so se razmahnile v zadnjih desetletjih, te razlike dobro razjasnijo. Femmes so živeli bolj ali manj javno gejevsko življenje. Oblačili so se v “ženske” hlače in v puhaste puloverje iz moherja; njihove pričeske so bile nedoločljivega spola. Pogosto so bili naličeni. In svojo svobodo so drago plačali: hudo so jih namreč diskriminirali, in to celo drugi geji (glej Poženščenost). Delali so v specifično gejevskih poklicih, kot so frizer, gledališki kostumograf in opremljevalec stanovanj, ali pa so opravljali slabo plačana dela v majcenih gejevskih getih kot odrski plesalci, natakarji in prodajalci. Ravno nasprotno pa je možati gej lahko opravljal katerikoli poklic, od smetarja do generalnega direktorja, saj je dajal vtis, da je strejt. Nikdar si ni dovolil kakšne “poženščene” besede ali dejanja, razen kadar se je sprostil pod vplivom alkohola ali drog, pa še to samo v najvarnejših gejevskih družbah. V nasprotju s femme je butch lahko popolnoma prosto izbiral, kje je želel živeti in delati.

Kategoriji: ,