brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke

vse sobote med 5. novembrom in 24. decembrom 2011, ob 10. uri

 ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana

PROGRAM:

sobota, 5. november 2011, ob 10:00

Zrcalce, Lutkovno gledališče Nebo

Avtorja: Grigor Vitez in Petra Stare, režija: Petra Stare, likovna zasnova: Andrej Štular, glasba: Katja Stare, animacija: Andrej Štular, Petra Stare

Predstava je namenjena otrokom od 3. leta dalje.

Trajanje predstave: 35'

Na gozdni jasi zajec najde zrcalce in v njem uzre svojo podobo. Vesel, da je našel, kot ji pravi, »svojo« sliko, jo pokaže še drugim živalim, a vsaka od njih trdi, da je slika njena. Nazadnje sliko medved odnese k svoji družini in na njej res vsi prepoznajo medvedjo glavo.

Ker je poleg živali in rastlin prav les največje bogastvo gozdov, so lutke in scenografija narejeni iz lesa. Celoten vtis dopolnjuje še glasba, izvajana pretežno z inštrumenti, narejenimi iz lesa.

 


Pokukajmo v svet umetnosti

V mesecu novembru bomo v okviru Škucovih packarij nadaljevali s kratkimi vodstvi za otroke in starše po razstavah Galerije ŠKUC. Takoj po zaključku predstave vas bomo popeljali na kratek ogled enega izmed del aktualne razstave in skozi igro pokukali v svet umetnosti, potem pa še sami ustvarjali na ustvarjalni delavnici. V svet umetnosti nas bosta popeljali Živa Jurančič in Ivana Naceva.

 

 

sobota, 12. november 2011, ob 10:00

Dva Zmerjalca, lutkovna predstava 4. b razreda Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana

Priredba teksta in režija:  Sonja Kononenko, lektoriranje in bralne vaje, interpretacija:  Janja Majcen, vodja izdelave lutk in scene: Tanja Špenko, avtorja skladb: Katja Virant Iršič in Igor Štuhec, igralci – lutkarji: Sandra Lenaršič, Barbara Marić , Sandra Voh, Anita Lobe, Urban Celarc, Brigita Marinč, Katja Šuštar, Amadeja Košir, glasbeniki: Neža Burger, Rudi Doles, Gašper Kos, Katja Krnc, Tina Zadravec, Tanja Gorenc,Valentina Celarc, izdelovalci lutk: Nina Mazi, Nina Mlakar, Nives Pahulje, Anja Zupančič, Monika Grmič, Klavdija Levičnik, Petra Janša, Anita Grlj, Urška Rok, Eva Kunstelj, Nuša Žugelj, Aleksandra Košir, Nastja Pregrat, Andreja Kuhar, Danaja Hafnar.

Predstava je namenjena otrokom od 3. leta dalje.

Trajanje predstave: 30'

 

V hišici, ne ve se kdaj, ne ve se kje, živita čisto sama dva bratca-zmerjavca. Sama si pripravljata zajtrk, sama postiljata posteljo, hodita v gozd po gobe, a najrajši od vsega – se zmerjata. Osel, kozel, nosorog so njune vsakdanje zmerljivke, dokler se nekega dne ne zgodi... Pridite in si oglejte našo predstavo! Se bo potem tudi vaše življenje obrnilo na glavo?

  


Lutkovno-likovna delavnica

Na delavnici bodo otroci skupaj z dijaki in dijakinjami ljubljanske Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije izdelovali preproste mimične lutke iz barvnega papirja, mimičme lutke iz plastične embalaže in naprstne lutke iz plastične  embalaže in barvnega papirja.

 

Izdelovanje lampijončkov (obujanje nemškega običaja), ustvarjalna delavnica

V nemških deželah in v Avstriji praznujejo otroci praznik svetega Martina na prav poseben način. Ko pade mrak, se zberejo v sprevodu in se s pisanimi svetilkami prepevajoč Martinove pesmi sprehodijo po mestu. Pri tem obujajo spomin na velikodušnega sv. Martina, ki je delil svoje nedeljivo imetje z ubogim. Člani Društva za ohranjanje nemškega maternega jezika vabimo otroke k skupnemu izdelovanju čarobnih lampijončkov. Kdor želi, pa se nam lahko pridruži tudi na večernemu sprevodu, ki ga bo vodil sv. Martin na konju, kjer se bomo ob glasbeni spremljavi z lampijončki sprehodili po Tivoliju. Zbirali se bomo ob 17. uri pred vhodom v Evangeličansko cerkev na Gosposvetski ulici 9. 

 

 

sobota, 19. november 2011, ob 10:00

Cesarjeva nova oblačila, plesna predstava 4. c razreda Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana

Scenarij in govor: Barbara Britovšek Trampuš, glasba: Majda Gruden Eržen, scena in kostumi: Lovro Inkret, koreografija in režija: Vilma Rupnik, nastopajo: Katarina Cimerman, Nika Župan, Anja Šifrar, Manca Lojk, Maruša Lojk, Tina Breznik, Nina Novak, Anja Volčini, Natalija Hrovat, Petra Cimermančič, Katarina Volek, Vesna Germ, Maja Flis, Ines Beganovič, Polona Orehek, glasbenice: Karin Ropotar, Tatjana Štrajhar, Sara Šarec, Ana Košir, Helena Rupar, Klara Kos, Manca Rajšek, scena: Nika Rudolf, Špela Travnik, Saša Osolin, Vesna Germ, Petra Cimermančič, Maja Flis, Katarina Volek, Polona Orehek, Katja Kotnik, Anja Ručigaj, Ines Beganovič, Teja Košir, Nives Orel, scenarij: Nina Novak, Klara Kos, Anja Volčini.

Predstava je namenjena otrokom od 3. leta dalje.

Trajanje predstave: 35'

Dijakinje 4. c programa predšolske vzgoje so ob pomoči mentorjev pripravile dramatizacijo pravljice H. C. Andersena: Cesarjeva nova oblačila. Zgodba govori o cesarju, ki je za svoj videz skrbel bolj kot za svojo službo - vladanje. Zato se mu je tudi zgodilo, da....

 

Likovna, plesna in glasbena delavnica

Po ogledu predstave bodo dijakinje Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana otroke povabile v različne delavnice, kjer se bodo lahko naučili plesnih korakov s predstave, si izdelali svojo prstno lutko ali izdelali svoj inštrument.

 

 

sobota, 26. november 2011, ob 10:00

Mjuzikel o Mačku Muriju, muzikal 4. a razreda Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana

Priredba besedila po motivih Kajetana Koviča in režija:  Mojca Dimec Bogdanovski, priredba songov: Jerka Novaka, priredba songov in pevsko-inštrumentalno vodstvo: Alenka Bobek, Marko Korošec, Miljana Sgerm, mentorica za rekvizite in kostumografijo: Jasna Potočnik, mentor za luči:  Marko Levičnik, mentorici za frizure:  Karmen Markovič in Marinka Jarm (Srednja frizerska šola Ljubljana), mentorica za fotografijo:  Sonja Lebedinec (Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana), pripovedovalke:  Veronika Golčnik, Melita Hrnčič, Petra Kejžar, Mateja Klinc, Katarina Polc, Maja Zamernik, pevke:  Ana Banič, Jerica Bezovnik, Anja Golob, Nika Kofler, Nika Kos, Sara Lazar, Katja Šmid, Anastazija Vidlak, glasbeniki:  Miha Malinič, Andreja Medved, Luka Mohar, izdelava kostumov, rekvizitov, maska:  Adela Biščić, Ilvana Husanović, Anja Jager, Simona Kavka, Urška Madjar, Linda Mali, Tjaša Marolt,  Živa Melin, Maja Plantan, Anja Strnišnik, Eva Škufca, Nataša Vozelj.

Predstava je namenjena otrokom od 3. leta dalje.

Trajanje predstave: 35'

Nekoč je v Mačjem mestu živel prijazen maček. Stanoval je v Vrtni ulici  in ime mu je bilo Muri. Ura budilka ga je vsako jutro poklicala. Nato se je Muri odpravil na zajtrk k Veseli kravi, kjer mu je Muca Liza za zajtrk pripravila mleko, kavo, sir, slanino in žemljice. Na drugi strani mesta pa je v svoji mačji postelji spala muca Maca, dokler je ni prebudilo zvonjenje telefonov. Poklicali so jo učeni Miki, gizdalin Mijavko, frizer Pepe in neznanec, a razveselila se je šele Murija, najbolj mačjega mačka. Z Murijem sta nato odšla v mesto, mimo knjigarne, kjer je Muri Maci zrecitiral pesmico in mimo šole, kjer sta se pridružila preštevanki učencev 1. razreda, ki sta jo slišala skozi okno mačje šole. Mačje dopoldne se je prevesilo v popoldne, ko sta imela vsak svoje načrte, in v večer, ko je Maca zapela uspavanko. Muri, ki je namreč pisatelj, pa je vse dogodke zapisal v mačjo knjigo in do polnoči pil močno mačjo kavo.

 

Likovna delavnica

Po predstavi bodo dijaki pripravili različne delavnice. Otroci bodo lahko izdelovali ure iz škatlic, knjižic in mask iz papirnatih krožnikov in barvnega papirja. 

 

 

sobota, 3. december 2011, ob 10:00

Pravljična druženja

Na pravljičnih druženjih bomo spoznavali tiste, ki ustvarjajo, pišejo in rišejo naše najljubše knjige. Tokrat nas bo v pravljični svet z literarno-gledališkim nastopom popeljal Andrej Rozman Roza.

Primerno za otroke vseh starosti.

Trajanje predstave: 45'

režiser in recitavtor:  Andrej Rozman Roza

zasnova in izdelava lutk za pesem Krokodil: Jože Lašič

Literarno-gledališki nastop predstavlja bolj ali manj dramatizirane avtorjeve pesmi iz različnih obdobij, pri čemer je vsak nastop samosvoj. Naštudirane točke so prepletene z improvizacijami, celotni program pa prilagojen konkretnim okoliščinam - starosti in številu gledalcev ter priložnosti oz. prizorišču.

 

Zgibane želje, ustvarjalna delavnica recikliranja
Delavnico vodi Marta Štajduhar.

Iz starih plakatov in voščilnic bomo sestavili kuvertice z voščili, kamor bo možno pritakniti tudi kakšno uporabno ali sladko darilce. S sabo prinesi čim več voščilnic iz prejšnjih let!

 

 sobota, 10. december 2011, ob 10:00

Kameleon, Gledališče Papelito

Režija in igra: Brane Solce

Trajanje predstave: 40'

Predstava je namenjena otrokom od 4. leta dalje.

Predstava govori o tem, kako so bili nekoč kameleoni rdeči, pa so se morali prebarvati v zeleno, saj so bili na zeleni travi za sovražnike namreč preveč opazni. A ker je padal dež, so morali nositi dežnike, ker bi sicer dež z njih spral vso zeleno barvo. Z dežniki nad glavo pa ni bilo lahko loviti žuželk. Zato so se raje najedli zelenja. Čim pa so ozeleneli, je že bila tu jesen in vse je orumenelo ... Hiteli so hrustat suho rumeno listje, pa je zapadel sneg...

 

Pokukajmo v svet umetnosti

V mesecu decembru bomo v okviru Škucovih packarij nadaljevali s kratkimi vodstvi za otroke in starše po razstavah Galerije ŠKUC. Po predstavi vas bomo popeljali na kratek ogled enega izmed del aktualne razstave in skozi igro pokukali v svet umetnosti, nato pa ustvarjali še na ustvarjalni delavnici. V svet umetnosti nas bosta popeljali Živa Jurančič in Ivana Naceva.

 

 

sobota, 17. december 2011, ob 10:00

Pojte, pojte drobne ptice,  Gledališče Lalanit

Besedilo, dramaturgija in režija: Nena Močnik, scenografija, lutke in kostumi: Maja Peterlin, glasba: Andrej Fon,  igrata: Iuna Ornik in Andrej Fon.

Predstava je namenjena otrokom od 3. leta dalje.

Trajanje predstave: 40'

Mrakovček Premrakovček, godec iz slikanice Pojte, pojte drobne ptice, preženite vse meglice, se v tej zgodbi znajde v veliki zagati, saj je ukradel pero najlepše in najmogočnejše ptice daleč naokoli: Šaraptice. Ta se mu maščuje tako, da njegove ptice pevke zaklene v kletko, ključ pa odvrže nekam v široka ajdova polja. Godec se s pomočjo čarobnega kolesa odpravi na potovanje skozi otroške ljudske pesmice in izštevanke, v katerih oživijo Anzej Panzej, Tinčica Minčica in drugi junaki, ki mu pomagajo pri iskanju ključa.
Zdaj že legendarnim pesmicam, ki jih je že pred leti izbrala Kristina Brenkova, ilustrirala pa Marlenka Stupica, so ustvarjalci vdahnili še odrski značaj in ljudske miniature povezali v zgodbe o materialni nenasitnosti in ošabnosti. Čeprav gre za prikaz drugega časa in vsebin, ki jih mnogi otroci danes ne poznajo več, od žetve na polju, do mlinarja in sejemskih norčij, pa skuša zgodba o zaprtih pticah in trudu za njihovo izpustitev otroke poučiti o pomenu vztrajnosti, ki nas do pravega zaključka privede tudi še danes.

 

Praznični kvadratni okraski, ustvarjalna delavnica
Delavnico vodita Erna Ostanek in Saša Nemec.

Skupaj bomo izdelovali nenavadne kvadratne praznične okraske, ki jih bomo okrasili po svoji želji z uporabo različnih tehnik (risanje, rezanje, lepljenje,...). Nastali bodo unikatni okraski, ki jih boste otroci  doma lahko obesili na drevo, okno, steno ali strop.

 

 

sobota, 24. december 2011, ob 10:00

Dvojčka in vrag,  ŠKUC gledališče

Likovna podoba lutk, scene in kostumov: Maja Šubic, izdelava lutk, svetovalka za lutke: Alenka Pirjevec, oblikovanje glasbe: Sara Železnik, igrajo: Vesna Jevnikar, Matevž Müller, Tomaž Gubenšek, režija in prevod besedila: Ana Krauthaker, lektura: Lena Vastl, tehnična izvedba: Marko Levičnik, koprodukcija: ŠKUC gledališče in Mini teater.

Predstava je namenjena otrokom od 5. leta dalje.

Trajanje predstave: 40'

Ibo in Idobe, dvojčka, ki v jorubski mitologiji predstavljata eno od naravnih moči, sta v lutkovni igri Reneja F. Santane razposajena in sladkosnedna otroka, ki se podata na pot pustolovščine. Vraga, ki je porušil naravni red na gori in ustanovil svoje kraljestvo, lahko razorožita prav zato, ker sta po otroško radovedna in predrzna. A bistveno je, da vraga ne premagata z orožjem, marveč z bistroumnostjo, s šalo, ki se ne dotakne telesa, a načenja dušo – s šalo, ki je skozi zgodovino postala v kubanski družbi sredstvo zaščite proti vsem nesrečam. Zato imata dvojčka tudi posebno moč.

Obenem je to tudi zgodba o enakosti in različnosti, saj dvojčka, »ki sta enaka, enaka kot oči, ušesa, kot roke in noge!«, vendarle razmišljata vsak s svojo glavo. Je pripoved o vseprežemajočih naravnih silah, je zgodba o močnih in šibkih, o dobremu in zlu, o lepem in grdem, o redu in neredu, o modrosti in nevednosti. In navsezadnje je to tudi pripoved o odraščanju.

 

oKRASNO!, ustvarjalna delavnica recikliranja
Delavnico vodi Marta Štajduhar.

Raznobarvna jajčna embalaža in vrvi bodo postali okraski za smrečico s pomočjo ročnega packanja in modelčkov.
S sabo prinesi plastične škatle adventnih koledarjev, srčkastih čokoladic in drugih sladkarij zanimivih oblik!

 Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do spremembe programa.

 

Brezplačne vstopnice lahko prevzamete vsak dan med 12. in 20. uro na ŠKUC-u, na Starem trgu 21 v Ljubljani. Za vsako ustvarjalno delavnico je na voljo le 20 mest, zato vam priporočamo predhodno prijavo preko e-naslova info@skuc.org ali ob prevzemu vstopnice za predstavo.

 

Dodatne informacije:  www.skuc.org info@skuc.org  01 421 31 42

 

Organizator Škucovih packarij:

Društvo ŠKUC, Stari trg 21, 1000 Ljubljana

 

Hvala vsem, ki so omogočili projekt:

Javna agencija za knjigo RS,  Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo in Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, Ministrstvo za kulturo, Urad RS za mladino, Srednja vzgojiteljska šola  in gimnazija Ljubljana, KED Smetumet, Društvo za ohranjanje nemškega maternega jezika, Mercator, Dana, Hotel Union, Slaščičarna pri vodnjaku 3 MUHE – pravična trgovina, Biro center, Aero d.d., Ciciban, Cicido, Mumino d.o.o. in Filc d.d.