glasbeni, gledališki in literarni dogodki, filmske projekcije, razstavi, modna revija, ulična čitalnica, ustvarjalne delavnice za otroke in mlade ter Škuceva tržnicapetek, 19. - nedelja, 28. julij 2013, vsak dan na Starem trgu 21 v Ljubljani V primeru dežja ali nestabilnega vremena se dogajanje odvija v Galeriji Škuc.


Vsi dogodki so vstopnine prosti!

PROGRAM VEČDNEVNIH DOGODKOV DOBIMO SE PRED ŠKUCEM

petek, 19. - nedelja, 28. julij, vsak dan od 17. ure dalje pred ŠKUC-em

Škuceva tržnica: Prodaja knjig Založbe ŠKUC in Centra za slovensko književnost po občutno znižanih cenah in Ulična čitalnica Poleg starejših naslovov bodo po znižanih cenah naprodaj tudi nove izdaje knjig, katalogov in zgoščenk. Ob vsakem nakupu za 10 € si boste lahko iz izbora starejših naslovov izbrali še eno brezplačno knjigo.

sobota, 20. - nedelja, 28. julij, vsak dan od 17. ure dalje v Galeriji Škuc

Spominjam se, prodajna razstava študentov Naravoslovno-tehniške fakultete, Oddelka za tekstilstvo, Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil
Več o prodajni razstavi lahko najdete v programu za 19. julij.

sobota, 20. - nedelja, 21. julij, vsak dan od 17. ure dalje pred ŠKUC-em

Poletne ustvarjalnice: Igriva arhitektura, delavnica za otroke Delavnica je namenjena otrokom od 4. leta starosti naprej.
Delavnico vodita študenta arhitekture Laura Mercina in Gregor Bucik.
Na poletni delavnici Igriva arhitektura pod okriljem Centra Arhitekture bomo gradili nebotičnike, piramide in mostove iz lesa in kapa plošč ter spoznavali, iz česa vse je gradil nebotičnike, piramide in mostove Igi Špic, mali nadobudni arhitekt.

nedelja, 21. - nedelja, 28. julij, vsak dan od 17. ure dalje v Galeriji Škuc

Rock otočec v živo 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, razstava slik Zmaga Modica
Več o razstavi lahko najdete v programu za 20. julij.

nedelja, 21. - ponedeljek, 22. julij, vsak dan od 14. ure dalje v Galeriji Škuc

Ustvarjalno2: Tepih delavnica, delavnica tkanja
Delavnica je namenjena mladim od 14. leta starosti naprej.
Delavnico vodi Špela Hvale.
Na delavnici si bomo izdelali čisto posebno preprogo. Vsak udeleženec prinese stare majice s kratkimi rokavi in kose blaga. Prvi dan bomo pripravili material za tkanje, se naučili tkanja in začeli tkati. Drugi dan bomo dokončali svoje izdelke in spoznali tudi nekaj drugih načinov možne uporabe izdelane preproge, kot npr. material za torbo, nakit ali našitek na majici.

torek, 23. - sreda, 24. julij, vsak dan od 16. ure dalje pred ŠKUC-em

Poletne ustvarjalnice: Kolagrafija, likovna delavnica
Delavnica je namenjena otrokom od 4. leta naprej.
Delavnico vodi Irena Orel.
Spoznali bomo likovno tehniko kolagrafijo. Pripravili si bomo skico motiva in potem izdelali matrico iz mekola. Drugi dan bomo matrico odtisnili in tako spoznali tudi postopek tiskanja. Nastala dela bomo na koncu razstavili.

sreda, 24. - četrtek, 25. julij, vsak dan od 13. ure dalje v Galeriji Škuc

Ustvarjalno2: Pohištvo iz recikliranega kartona, delavnica recikliranja
Delavnica je namenjena mladim od 14. leta naprej.
Delavnico vodita Simon Drofelnik in Mateja Herbst (KUD Galerije C.C.U.)
Na ustvarjalni delavnici si bomo v dveh dneh izdelali čisto pravo, unikatno in uporabno pohištvo iz kartona.

petek, 26. - sobota, 27. julij, vsak dan od 17. ure dalje pred ŠKUC-em

Poletne ustvarjalnice: Lutkovna delavnica, ustvarjalna delavnica za otroke
Delavnica je namenjena otrokom od 4. leta naprej.
Delavnico vodi Sonja Kononenko.
Na delavnici bomo izdelovali enostavne lutke iz različnih materialov. Vsak dan bo ta lutka drugačna. Tako bomo odkrivali in spoznavali različne likovne in lutkarske tehnike ter si izdelali »prijatelje«, ki bodo z nami »preživeli« poletne počitniške dni.
Voditeljica delavnice Sonja Kononenko je sicer tudi igralka v Lutkovnem gledališču Ljubljana.

* za večdnevne delavnice so potrebne predhodne prijave na: info@skuc.org, info.skuc@guest.arnes.si ali 01 42 13 142

PROGRAM

petek, 19. 7.

18.00
Teater v galeriji: Vidkova srajčica, lutkovna predstava
Režija: Irena Rajh Kunaver, priredba teksta,besedila pesmic in dramaturgija: Jelena Sitar, likovna podoba lutk in izdelava: Monika Peskova, glasba: Igor Cvetko, kostumografija: Iztok Hrga, izdelava scene: Marjan Kunaver, igra: Irena Rajh, glasbena spremljava: Marjan Kunaver/Árpád Balázs-Piri, produkcija: Gledališče Fru fru
Predstava je namenjena otrokom od 2. leta naprej.
Trajanje predstave: 35 minut.
Videk je bil vesel deček, najmlajši od petih otrok, ki je imel najraje živali in naravo. Najraje je tekal za metulji in plezal po drevesih. Nekega dne si je na bodikavem grmu strgal svojo edino srajčico. Vidkova mama je bila zelo zaposlena in mu ni mogla sešiti nove. Zato je Videk naslednje jutro skoraj nag odšel na travnik, kjer je srečal ovčko. Ta mu je dala nekaj volne, grm je volno razčesal, pajek pa je stkal blago.
Otroci bodo ob srečevanju Vidka z živalmi hkrati spoznavali tudi ves proces tkanja in nastanek blaga, ter pomene besed: izmikati volno, osmukati volno, stkati volno, prikrojiti… Samo prizorišče so majhne statve, kjer se bo zgodba pletla, zapletla in razpletla. Zgodbo Frana Levstika Kako je Videk dobil novo srajčico smo postavili v sodobni čas, ko naše medsebojne odnose zelo pesti pomanjkanje časa in ko otroci pridobivajo življenjske izkušnje pred tv ekrani , namesto skozi ustvarjalno igro.

18.30
Ustvarjalno2: Pop-up šivalnica, ustvarjalna delavnica prenove oblačil
Delavnica je namenjena mladim od 14. leta naprej.
Delavnico vodi Jožica Trstenjak.
Pop-up šivalnica je začasna svetovalnica, šivalnica in popravljalnica oblačil, v okviru dogodka Dobimo se pred Škucem z namenom, da se v njej oglasi vsak, ki se zanima za reciklažo ali popravilo svojega oblačila. Študentke modnega oblikovanja v vlogi modnih svetovalk pomagajo z nasveti, kako preurediti, osvežiti ali spremeniti oblačilo ter nudijo pomoč za šivalnimi stroji, kjer je mogoče oblačila tudi predelati.

20.00
Spominjam se, odprtje razstave in modna revija, razstava študentov NTF, Oddelka za tekstilstvo, Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil
Sodelujoči avtorji: Sara Maganja, Janja Popović, Špela Dobnik, Barbara Krmelj, Nastja Bric, Vasja Lasič, Janja Petrič, Neža Pavrič, Sofija Urumović, Dejan Petrovič, Petra Šink, Kaja Golob, Lara Drnovšek, Zarja Predin, Špela Nebec, Špela Kopač, Eva Jakopič, Maša Knez, Anja Dragan, Jona Bednjanec, Janja Videc in Matic Veler.
Mentorji: Almira Sadar, Elena Fajt in Zoran Garevski.
Spominjanje je ena najlepših človeških lastnosti. Težko si je predstavljati, kako bi živeli in se počutili brez spominov. Ostali bi brez svojih osebnih zgodb, na osnovi katerih smo se razvili in zrasli.
Spomini nas opredeljujejo, saj brez njih ne bi bili to, kar smo. Z njihovo pomočjo ocenjujemo čas in dogodke, ki smo jih v določenem času doživeli. S pomočjo njih pripovedujemo zgodbe, ki izvirajo iz preteklosti in segajo v prihodnost. Spomini opredeljujejo tudi to, kar smo in kako živimo.
Tudi zgodbe kolekcij letošnje modne revije izhajajo iz posameznih spominov. Zgodbe so vsakršne, tako kot naši spomini… 711, ženski tehno duo
Duo, ki dviguje vse več in več obrvi na underground sceni s svojimi predstavami, kot tudi glasbeno produkcijo. Alja Knez je bolj izkušena izmed dveh deklet in lokalno priznana podpornica alternativne scene, med drugim je ustanoviteljica revije in radiev Adrenalin ter Livesets. Njena desna roka na projektu je Urša Olip, ki je DJ-ka, MC-ka, producentka in oblikovalka, z ozadjem v hip-hopu. Prav Urša Olip je tista, ki prinaša v projekt svežo energijo, ki jo dandanes najbolj uveljavljeni umetniki tako vneto iščejo. Če povzamemo: dekleti sta dobro vsidrani na alternativni sceni, imata raznolike interese, vendar je prav ljubezen do tehna tista, ki ju je pripeljala skupaj. Že dolgo časa trdno držita prvo mesto na relevantni lestvici Topdeejays, v kategoriji Minimal. Podporniki: Cosmic Shock, Klub Monokel, Coalition, Adrenalin FM, Techhead FM, Cuebase FM.
Imata več kot 50 izdaj na Beatportu, več kot 85.000 predvajanj na Soundcloudu in približno 6.000 registriranih oboževalcev, od tega jih je kar okoli 30 odstotkov iz Nemčije, ki dandanes velja tudi kot meka za tehno glasbo.

21.30
Muzika na Starem trgu: Die Selektion (Berlin), electronic body music / new wave
Hitri ritmi, ostre bas linije, hladen zvok sintov in ne nazadnje trobenta, dokaj nenavadna izbira instrumenta za EBM skupino. Le zakaj tega ni doslej naredil še nihče? Ne zgodi se pogosto, da mlada dark skupina iz južne Nemčije doživi že z demo posnetki takšno evforijo in dober sprejem, tudi v tujini. Od njihovega prvega plesnega hita Du rennst naprej predstavljajo Die Selektion novo svežino, mladost, samozavest in neustrašnost v včasih zaprašenem in ozkogledem svetu dark elektronske scene in s tem mimogrede preraščajo svoje nekdanje idole, kot so to npr. DAF, Nitzer Ebb in Die Krupps.
Svojo veljavo so si utrdili s tremi razprodanimi izdajami in številnimi živimi nastopi po Evropi. Preko namigov poznavalcev te scene so tako dokaj hitro postali skupina, na katero se še računa. Po težko pričakanem prvem albumu se nam letos julija obeta njihova nova mala plošča in kasneje letos še drugi album; ekskluzivno v Sloveniji v živo pa jih najdete le na Dobimo se pred Škucem.
www.facebook.com/selektionselektion
www.dieselektion.tumblr.com

sobota, 20. 7.

18.00
Poletne ustvarjalnice: Naredi svojega superjunaka, ustvarjalna delavnica za otroke
Delavnica je namenjena otrokom od 5. leta naprej.
Delavnico vodi Matija Medved (Ansambel).
Na delavnici bomo spoznali naše superjunake. Po uvodni predstavitvi si bomo izdelali svojega junaka v obliki risbe ali kolaža. V drugem delu delavnice bomo superjunaka prenesli v medij, torej bomo izdelali strip ali lutko.

19.00
Zmago Modic: Rock otočec v živo 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, odprtje razstave
Leta 1953 rojeni umetnik Zmago Modic je slikarstvo študiral v Ljubljani, kjer tudi živi in dela. Že od leta 1978 neprekinjeno vodi svojo slikarsko šolo. Doslej se je predstavil z res številnimi slikarskimi razstavami, znani pa so tudi njegovi likovni projekti, postavljeni v eksterier: Vesoljna Ljubljana (novoletna okrasitev), Področje lastnega vremena, Viseče razstave, Slikarska šola na prostem, Kamenje pada, vsakoletne inštalacije ob dnevu Zemlje, likovne postavitve za otroke, slikanje pomembnejših glasbenih dogodkov v živo (koncerti Slovenske filharmonije, Mariborske opere in baleta, Accademie Sancti Petri), razstave na »Višjem nivoju«, večkratne prostorske postavitve s kristomorfno tematiko ter drugi multimedijski projekti. Na pričujoči razstavi bo predstavljeno pet del, ki so nastala na festivalu Rock Otočec med letoma 2009 in 2013.

20.30
Muzika na Starem trgu: Mascara kvartet, fado / tango
Zasedba: Polona Udovič (glas), Damjan Stanišić (kitara), Vojko Vešligaj (kitara), Mitja Režman (bas kitara)
Vsi glasbeniki v kvartetu Mascara so akademsko izobraženi glasbeniki, vidni ustvarjalci v domačem in širšem umetniškem prostoru. Kvartet Mascara je odsev izkušenj in širokega umevanja glasbe, umetniška pot in predano delo glasbenikov pa prepleteno s številnimi posamezniki, komornimi skupinami, orkestri, ansambli, koncertnimi dvoranami in festivali po svetu. Njihova glasba polnokrvno, neposredno in zgoščeno pretaka hrepenenja, ujeta med ulicami Montevidea, Buenos Airesa in Lizbone, med bordeli in milongami, med radostjo in bolečino, med trgovci, mornarji in afriškimi priseljenci.
Več o njih na www.mascara.si .

22.00
Teater v galeriji: Misterij žene, monodrama
Režija: Alen Jelen, dramaturgija: Tamara Doneva, kostumografija: Nives Smola, svetovalec za govor: Tomaž Gubenšek, igra: Vesna Jevnikar, produkcija: ŠKUC gledališče
Monodrama Tamare Doneve predstavlja kompleksnost življenja Zofke Kveder, vpetost v družinsko in družbeno stvarnost, njen odnos do hčere Vladoše in njene nesrečne poskuse ljubezni. Začetek drame je začetek Zofkine osebne tragedije in začetek njenega propada, ki se začne s tragično smrtjo najstarejše hčerke Vladoše. Njena smrt Zofko zlomi in postane izhodiščna točka za obračun s svojim življenjem za vrednotenje in prevrednotenje njene pisateljske ter kulturno družbene poti in osebnih materinskih in ljubezenskih kataklizem. Zaradi svoje odkritosti, naturalistične doslednosti pri pisanju, ki ni dopuščalo zavijanja v leporečje, ampak je sledilo krutim resnicam dejanskega stanja družbe in življenja v njej, je bila osovražena tudi kot umetnica. Vse življenje je bila razpeta v želji, da bi bila popolna kot umetnica, žena in mati, a je na koncu prišla do krutega spoznanja, da pravzaprav ni uspela v ničemer. Monodrama je pripoved o ženski, ki do izmučenosti ostaja zvesta sebi.
Predstava gre v juliju na festival v Nikaragvo in bo imela španske podnapise.

nedelja, 21. 7.

18.00
Teater v galeriji: Snežinka in rožica, lutkovna predstava
Predstava je namenjena otrokom od 3. leta naprej.
Trajanje predstave: 35 minut.
Predstava Lutkovnega gledališča Velenje je nastala po motivih malo znane istoimenske pravljice bratov Grimm. Pravljica je o kazni, iskanju pravih vrednot, sočutju in ljubezni. Kajti ljubezen na koncu premaga vse prepreke. V princa se zaljubita dve ljubki deklici, sestri Snežinka in Rožica in mu pomagata v najhujših trenutkih. Ker princa v pravljici nista imela imen, so jim ustvarjalci pripisali kar imena bratov Grimm, le Wilhelm in Jakob so malce priredili za ušesa slovenskih otrok.


18.00
Poletne ustvarjalnice: Ptice iz lesenih kljukic, ustvarjalna delavnica za otroke
Delavnica je namenjena otrokom od 3. leta naprej.
Delavnico vodi Špela Hvale.
Na delavnici bomo dobili lesene kljukice, iz katerih bomo izdelali vsak svojo ptico.

20.30
Muzika na Starem trgu: Natriletno kolobarjenje s praho, alt-kant
Zasedba: Jure Novak in Uroš Buh
Natriletno kolobarjenje s praho je projekt spoja govorjene besede in žanrsko raznolike glasbe. Je poskus dopolnjevanja vsebin poezije Jureta Novaka prek interpretacije in uglasbitve ter poskus približevanja poezije različnim občinstvom. Gre za rokenrol občanov srednjih let in pank za salonske leve. Kolobari se vse od leta 2011.

 

22.00
Filmska projekcija: Glasba je časovna umetnost, Pankrti – Dolgcajt, dokumentarni film
Slovenija, 2006, betacam SP, 47 minut
režija: Igor Zupe; scenarij: Igor Bašin, Barbara Kelbl, Igor Zupe; raziskovalci: Igor Bašin, Barbara Kelbl, Viva Videnović; glasba: Pankrti; montaža: Igor Zupe; sodelavca v montaži: Igor Bašin in Barbara Kelbl; off -line/on-line montažer: Marko Turšič; zvok: Drago Kočiš; kamera: Bojan Jantol, Igor Zupe, Viki Bertoncelj; snemanje zvoka: Bojan Jantol in Marko Turšič; arhivski posnetki: OM Produkcija, TV Slovenija, Forum Ljubljana, AGRFT; grafika: Jure Plešec; nastopajo: člani skupine Pankrti, njihovi sodobniki, Marin Rosić; izvršna producentka: Viva Videnović; tehnični koproducent: VPK; produkcija: Nord Cross Production.
Long play film Glasba je časovna umetnost, Pankrti - Dolgcajt pripoveduje zgodbo o času, ko je glasba še imela to moč, da je spreminjala svet. Konkretno je to zgodba o 36 minutah in 6 sekundah dolgem prvencu slovenske pank skupine Pankrti. Skupina je v letih 1978 in 1979 usodno vplivala na dogajanje na jugoslovanski rock sceni. Nanje so reagirali Zagreb, Beograd in Reka. V sivini socialističnega vsakdana je bila to prva punk plošča za železno zaveso. Izšla je na kulturni praznik leta 1980 in slovensko pop kulturo sinhronizirala z dogajanjem na zahodu. Bila je prodana v sanjskih 11.000 izvodih in nikoli ni bila ponatisnjena s strani državne založbe ZKP RTV. Odrazila je stanje takratnega duha, ki se je utapljal v dolgčasu. "Brez panka in Dolgcajta bi Berlinski zid verjetno kasneje padel", trdi vodilna figura filma, Marin Rosić. O prvih korakih Pankrtov in njihovem prvencu ob članih skupine pripovedujejo tudi akterji in ideologi družbenih sprememb, takratni glasbeni novinarji, glasbeni sodobniki, mladi pankerji, ki jih je plošča zaznamovala do danes, in tudi posamezniki, ki so kovali usodo Pankrtov ter botrovali nastanku njihove ključne plošče (mdr. Igor Vidmar, Dušan Velkavrh, Aco Razbornik, Peter Mlakar, Esad Babačić, Darko Glavan, Stane Sušnik, Petar Janjatović, Borut Činč, Boris Leiner, Vladimir Arsenijević, Marjan Ogrinc, Dušan Kojić - Koja, Goran Lisica - Fox, Iztok Turk, Valter Kocijančič, Meta Krese, Goran Jarnević in drugi). Plošča je vplivala na več generacij glasbenikov in je še danes ena prelomnih in ključnih plošč slovenske popularne glasbe.

ponedeljek, 22. 7.

18.00
Poletne ustvarjalnice: Skoraj najboljši cirkus, predstava in delavnica v izvedbi Teatra Cizamo
Predstava je namenjena otrokom od 4. leta naprej.
Trajanje predstave: 45 minut.
Beni in Zupi sta prepričana, da nastopata z najboljšo cirkuško predstavo na svetu. Seveda se jima načrti, v največje veselje gledalcev, podrejo že takoj na začetku. Pa kaj potem. Morda to res ni najboljša predstava, vendar ob pomoči otrok postane skoraj najboljši cirkus na svetu. Humorna, barvita, klovnovsko in cirkuško obarvana predstava, s stalnim sodelovanjem otrok. Predstavi sledi cirkuška delavnica.

20.30
Muzika na Starem trgu: Fekete Seretlek (Češka/Rusija/Slovenija/Slovaška), etno
Zasedba: Matija Solce (harmonika, Slovenija), Pavol Smolárik (kontrabas, Slovaška), Jan Meduna (trobenta, Češka), Anička Bubníková (violončelo, Češka/Rusija), Jiří Jelínek (violina, Češka), Ivo Sedláček (cajon, Češka).
Skupina Fekete Seretlek na novo uporablja, spreminja in meša motive iz svetovne glasbe in preko njih ustvarja svoje originalne kompozicije. Vseh šest glasbenikov skupine je zaključilo praško gledališko akademijo DAMU in se ukvarjajo tudi z igralstvom. Skupina je leta 2004 nastala kot trio. Doslej je večinoma igrala na glasbenih in gledaliških festivalih, večinoma po Srednji Evropi, dobili so tudi drugo nagrado kot mladi talenti na priznanem češkem world festivalu World of Ostrava. Prvi CD so posneli leta 2008, v živo pa so živahni in nepredvidljivi ter se radi prilagajajo različnim občinstvom in prizoriščem, poleg dobre glasbene izkušnje pa ponujajo tudi zanimivo vizualno podobo.
Več o posameznih članih skupine najdete na njihovi spletni strani www.feketeseretlek.cz .

22.00
Filmska projekcija: Kuzle, dokumentarni film
Slovenija, 2010, digital, 36 min
Režija: Matjaž Mrak, Robert Šabec, produkcija: Friendly Production, koprodukcija: ŠKUC.
Film se ukvarja z začetki osemdesetih in z mestom Idrijo, ki je takratni jugoslovanski pank sceni dalo vsaj dve močni skupini, Kuzle in Šund. Gre za skupini, ki sta Idrijo ponovno vpisala na glasbeni zemljevid. Avtorja poskušata preseči enoznačno obravnavanje panka kot bolj ali manj svojevrstnega glasbenega fenomena. Dokumentarni film Kuzle gledalcu ponuja več kot zgolj zgodbo o svojevrstni pank skupini. Dotakne se vprašanja bistvenih elementov panka, ki je prinesel posebno svežino na področju glasbe, hkrati pa ponujal tudi možnost izraza kritičnega pogleda, refleksijo takratne družbeno-politične situacije in obstoječih vrednot. Prav skladbi Vahid in Če se rodiš Cigan sta bili tisti, s katerima so Kuzle prve pri nas jasno in domala vizionarsko ubesedile prihajajoči val nacionalnega sovraštva, ki je desetletje kasneje botrovalo tudi razpadu takratne skupne države. Zastavlja se torej vprašanje, ali res lahko pank obravnavamo zgolj kot glasbo, ali pa je pank predvsem sociološki fenomen, ki je tako ali drugače posegal tudi na nivo političnega. Na vprašanja te vrste poskušajo v filmu odgovoriti tudi dr. Grega Tomc, Igor Vidmar in Jani Kovačič.

torek, 23. 7.

18.00
Poletne ustvarjalnice: Silno vljudna predstava, glasbena predstava
Izvajalka: Andreja Zupančič.
Predstava je namenjena otrokom od 2. leta naprej.
Trajanje predstave: 40 minut.
Glasbena predstava je izpeljanka iz pevkine četrte zgoščenke Silno vljudno. Predstava na vljuden, sproščen in zabaven način otroke popelje v svet omike in lepega vedenja. Interaktivne zgodbe so podkrepljene z izvirnimi rekviziti, ki delujejo tudi kot scensko ozadje. Interaktivne zgodbe služijo kot iztočnica za posamezne pesmi, ki sporočilo zgodb dodatno podkrepijo. V sedmih pesmicah in zgodbah otroci lahko spoznajo Silno vljudnega pujsa, katerega vljudnost je prav nalezljiva in deklico Nadjo ter Tožibabo. Skozi to prepletanje otroci spoznajo tudi vljudnostne besede in geste.

18.00
Ustvarjalno2: Reciklirane vrečke, delavnica recikliranja
Delavnica je namenjena mladim od 14. leta naprej.
Delavnico vodi Nevena Aleksovski.
Plastične vrečke so del našega vsakdanjega življenja, čeprav je že skoraj vsem znano, kako škodljive so za naše okolje. Zato se bomo na delavnici naučili, kako lahko iz starih plastičnih vrečk ustvarimo torbo, denarnico, ovitek za knjigo ali kakšne druge uporabne predmete. Veliko bomo likali, zato naj vsak udeleženec prinese na delavnico tudi svoj likalnik.

20.30
Muzika na Starem trgu: Tadej Vesenjak in Boštjan Imenšek, akustični etno-rock
Zasedba: Tadej Vesenjak (vokal, kitara), Boštjan Imenšek (kitara).
Je Prlek, saj prleško govori, prleško piše, prleško misli in prleško poje. V materinščini pač, v kateri lahko to počne najbolje. In verjemite, to res počne izjemno dobro! Njegove besede so preproste in neposredne. Njegove muzike so nežne in srčne. Njegove teme so vsakdanje, enkrat so ljubezenske, drugič sarkastične, tretjič boleče očitajoče. Tadej Vesenjak ima redek dar, da iz najpreprostejših prvin stke najčudovitejšo poetiko. In jo kot kantavtor izvede tako, da mu verjameš. Najbrž zato, ker živi to, o čemer govori. (Jure Longyka)

22.00
Teater v galeriji: Odstrnitve, miniaturka brez igralcev
Avtor in režiser: Mitja Lovše; glasba: Peter Žargi; oblikovanje luči: Grega Mohorčič, produkcija: Gledališče Glej Ko umremo, živimo le še v predmetih in posnetkih. Odstrnimo zastore in se potopimo v sence, ki nas strašijo! Morebiti se bomo celo smejali.
Gledališče Glej v okviru programa Miniaturke nudi mladim in neuveljavljenim ustvarjalcem možnost razvijanja gledaliških idej. Mitja Lovše, ki se je znašel na Glejevem odru v predstavi Eksplozija, se je prijavil na Glejev Odprti poziv in bil izbran. Pred nami je tako izvedba njegovega avtorskega projekta Odstrnitve.

sreda, 24. 7.

18.00
Teater v galeriji: Gledališče iz kovčka, gledališka predstava
Igra: Romeo Grebenšek, režija: Dejan Spasić, idejna zasnova: Luka Cimprič in Dejan Spasić, scenografija: Dejan Spasić, kostumografija: Silva Gregorčič, glasba: Matjaž Ugovšek, Rok Šinkovec, likovna zasnova in izdelava lutke ter mentorstvo za animacijo: Alenka Pirjevec, produkcija: KŠD Štumf, SSG Trst.
Predstava je namenjena otrokom od 3. leta naprej.
Trajanje predstave: 45 minut.
Gledališče iz kovčka je interaktivna otroška gledališka predstava z enim igralcem, ki obnavlja znane Grimmove pravljice. V svoji interaktivnosti predstava raziskuje skrajne meje in določene prizore uprizarja s pomočjo otrok. Celoten avditorij postopoma spremeni v gledališki orkester, ki soustvarja predstavo. Otroci tako poskrbijo za zvočno kuliso v določenih prizorih, oživljajo določene predmete in se preizkusijo tudi kot igralci (7 kozličkov, 7 palčkov). Ker predstava temelji na interaktivnosti, je njena oblika ponekod ohlapna, a vedno tudi kontrolirana in natančno vodena. Namenjena je predvsem najmlajšim, ki se z gledališčem šele spoznavajo in jim preko principa igranja z gledališčem omogoča bolj neposreden stik z njim. Osnovni okvir zgodbe je enostaven: igralec s svojim kovčkom potuje iz pravljice v pravljico, iz predstave v predstavo, kjer skupaj s svojim prijateljem Volkcem in z otroki gledališko obnavlja nekatere najbolj znane pravljice.

18.30
Poletne ustvarjalnice: Pihomavčki, mavčni odlitki balonov
Delavnica je namenjena otrokom od 5. leta naprej in mladim.
Delavnico vodi Sanja Ajdišek.
Napihnjenim balonom bomo spreminjali oblike in jih napolnili s tekočim mavcem. Mavec se bo strdil in obdržal obliko balona. Ko bomo balone odstranili, nam bodo ostali Pihomavčki, posnetki balonov ali mavčna bitja, ki jim bomo s črto in barvami nato poiskali še značaj.
Priporočena je bolj delovna obleka in obutev sodelujočih na delavnici zaradi možnosti pack.

20.30
Muzika na Starem trgu: Noreia, etno / folk
Zasedba: Anej Ivanuša (piščali in flavta), Gašper Šinkovec (harmonika), Staš Milovanović (tolkala), Jan Pravst (kitara) Noreia je štiričlanska zasedba, ki sicer preigrava tradicionalne, večinoma irske, pa tudi škotske in bretonske pesmi in napeve, a to počne na malo manj tradicionalen način.

22.00
Teater v galeriji: Emigranta, gledališka predstava v izvedbi StudiaA, KD Slovenj Gradec
Avtor: Sławomir Mrożek, režija: Aleksandar Čaminski, tehnika: Luka Krajnik, igrajo: Peter Rubin / Luka Lužnik in Gregor Podričnik.
Predstava Emigranta ni le predstava; je razmislek in drugačna percepcija; je vprašanje, kje je v današnjem času kapitalizma spoštovanje in skrb za malega človeka in ali je emigrant sploh še človek? Dva popolnoma različna človeka, z različnimi porekli, različnima karakterjema in različnima izobrazbenima ravnema, ki živita skupaj pod isto streho. Takrat skupaj trčijo njuni različni pogledi na svet. Eden, Peter Rubin, se bori za golo preživetje, drugi, Gregor Podričnik, premleva ideje. Oba nastopajoča nosita realnost svojih likov polno in pristno. Režiser Aleksandar Čaminski igralca dobro vodi skozi njuna različna čustvena stanja. Razlika v jeziku med obema akterjema je natančno razdelana in primerna njegovemu stanu ter izobrazbi, scenografija pa je minimalistična in učinkovita. Gre za pretresljivo predstavo, ki nas lahko na koncu pusti brez besed.

četrtek, 25. 7.

18.00
Poletne ustvarjalnice: Brane Mozetič: Dežela bomb, dežela trav, predstavitev slikanice, ustvarjalna delavnica in pogovor z ilustratorko Majo Kastelic
Delavnico in pogovor vodi Polona Tomori.
Otroci iz dežele bomb bi bili povsem zadovoljni s svojim svetom, če jih ne bi vsako noč mučile sanje o drugačnem svetu, o deželi trav. Odločijo se, da bodo našli to deželo, jo zravnali s svojimi tanki in pregnali tamkajšnje otroke, ki se podijo za metulji. Toda njihovo potovanje jim svet obrne na glavo. Brane Mozetič je to protivojno zgodbico zapisal že pred več kot tridesetimi leti, a je tokrat objavljena šele prvič.

18.30
Poletne ustvarjalnice: Dude, glasbena delavnica
Delavnica je namenjena otrokom od 5. leta dalje.
Delavnico vodi Andrej Fon.
Na delavnici se najprej pregleda zgodovino, razširjenost in uporabo dud, starega ljudskega glasbila. Predstavi se tudi gajde, makedonsko izvedenko dud. Sledi kratek glasbeni nastop in izdelava instrumenta iz recikliranih materialov. Na koncu pa se najde še nekaj časa za skupinsko muziciranje.

20.30
Muzika na Starem trgu: Atila, blues / trash
Od leta 2009 naprej Atila nastopa sam, s svojimi izvirnimi, doma narejenimi instrumenti. Na odru mu tako delajo družbo drsna kitara, narejena iz škatle za cigare, enostrunski bas diddley bow, nožni snare boben, bas boben in še kaj. Njegova avtorska glasba se napaja iz prvin bluesa, panka in rokenrola.

 

 

21.00
Muzika na Starem trgu: Incurabili, dvojec brez krčmarja / barjanski blues
Zasedba: Bruno Subiotto (vokal, orglice, kitara), Niko Novak (vokal, bobni, predmeti, bas).
Nepopravljivi duo Incurabili sta leta 2009 zagnala v untergruntu izvedena rokerja in bivša sodelavca Radia Študent, Bruno Subiotto in Niko Novak, ki sta se s tem odpravila k praizviru rokenrola. A Incurabili nista le svojevrsten poklon delta bluesu, ampak tudi garažna, bobneča, surova in pogosto ne najbolj uglašena inkarnacija delta bluesa; sta tako rekoč samonikla močvirniška razgrajača. Zanju značilno hrumenje sta doslej ovekovečila na treh albumih, njun odklonski barjanski blues pa je donel že marsikje po Evropi in tudi preko Atlantika.

22.00
Teater v galeriji: Ob robu ceste, poetična drama za igralko in glasbenika
Avtorj besedila: Andraž Polič, avtor glasbe: Andraž Polič, igrata: Nataša Burger - liki pocestnic in Andraž Polič - moški z instrumentom.
Erotično poetična izpoved pocestnic na cesti E59, ki skozi krhke in žive nožnice mečejo nože v srce faličnemu kitaristu, ki ob svojih klasičnih solih največkrat utihne, včasih pa se moški in ženska ujameta v spev dvojine. Večinoma pa sta zgolj dve bitji, ki bijeta kri po žilah. Drama je zgodba obrobnežev, kjer ženske nastopajo kot družbeni prototip neenakopravnosti, ki v svetu kapitalskega in ideološkega nasilja životarijo na robu preživetja in so po logiki močnejšega dostikrat primorane pasti preko eksistenčnega roba. Zastavljena problematika, kaj komu predstavlja družbeni ali osebni rob, se nam razgrinja skozi poetično govorico. Tematiziranje roba se ob igralski umetnosti poveže z glasbenim, moškim polom, kjer se v ustvarjalni izpovedi oblikuje estetska razsežnost za dojetje univerzalnega etosa.

petek, 26. 7.

18.00
Poletne ustvarjalnice: Slovenske ljudske na krilih zvočil in glasbil sveta, koncert za otroke in glasbena delavnica
Izvajalca: Mateja Gorjup in Samo Kutin.
Koncert in delavnica sta namenjena otrokom od 3. leta naprej.
Mateja in Samo spodbujata zavest medkulturnega dialoga in prispevata k ohranjanju kulturne dediščine. Mateja se je ljudskih pesmi učila preko ustnega izročila, brskanja po arhivskih posnetkih in študija etnologije in kulturne antropologije, Samo pa je glesbila večinoma nabiral na potovanjih po tujini in jih glasbeno spoznaval kot samouk. V pričujočem glasbenem popotovanju v obliki koncerta in delavnice se skupaj ustvari in predstavi čarobni svet sljudskih pesmi slovenskih dedov in babic. Spoznava se otroške ljudske pesmi, spremljane na instrumente različnih dežel; od afriških glasbil (kalimba, gongoma, n'goni, balafon, bendir, kalabaši) prek avstralskega didžeriduja in indijskih glasbil (sarangi, tampura, kamak) do slovanskih (koncovka, bisernica, hurdy gurdy) in specifično slovenskih glasbil (lončeni bas, okarina, drumlja). Uporablja se različna zvočila (zvončki, raglja, male činele, ropotulje, piščali, kazuji, duholovci, litofon), ki nas neposredno vključijo v glasbeno ustvarjanje.

20.30
Muzika na Starem trgu: Via poetica
Zasedba: Andraž Polič (kitara, saz, vokal), Miha Petric (kitara), Esad Babačić (glas), Blaž Celarec (tolkala); Gregor Cvetko (bas), Jelena Ždrale (violina, spremljevalni vokal) .
Via poetica je prva glasbeno-poetična komuna, ki ne onesnažuje okolja, niti zvočno niti besedno. Večer je sestavljen iz treh sklopov. V prvem delu se predstavita Andraž Polič na sazu in Esad Babačić s svojimi zgodbami in pesmimi. Sledi free jazz z odpetimi pesmimi iz Esadove zadnje zbirke Vrnitve odhodi. Glasba temelji na uglasbeni poeziji in se giblje med novodobnim šansonom, jazzom in udarnejšimi ritmi klasične popevke. Večer se zaključi s petimi uglasbenimi skladbami, ki jih s kakšnim evrom lahko tudi finančno podprete. (viapoetica.bandcamp.com)

22.00
Teater v galeriji: Roža in frak, odlomka iz predstave
Izvajalka: Mojca Žorž.
Na festivalu bosta prikazani dve točki iz predstave Roža in Frak, solo gibalnega varieteja, ki je bil premierno uprizorjen novembra 2012 v CD. Predstava združuje gibalne in likovne elemente: je splet giba, pantomime, izvirnih rekvizitov in kostumov. Avtorica Mojca Žorž je performerka in ilustratorka, ki ustvarja tako imenovane one woman shows. Vrsto let se je izobraževala v sodobnem plesu, baletu ter butu, doma in v tujini. Na njeno delo v zadnjih letih vpliva predvsem imaginarij starega cirkusa, nemih filmov in varietejev.

sobota, 27. 7.

18.00
Poletne ustvarjalnice: Risani kovček, delavnica risanega filma
Delavnica je namenjena otrokom od 5. leta naprej.
Delavnico vodi Anka Kočevar.
Otroci skozi pripoved in ilustracije iz kovčka pridobijo uvid in razumevanje sicer zapletenega in dolgotrajnega procesa nastanka risanega filma. Spoznajo tudi različne postopke, ki jih morajo obvladati ustvarjalci risank, od pisanja zgodbe prek oživljanja risbe do snemanja zvočnih učinkov. Otroci potem izdelajo preproste risanke (angl. flip books), s katerimi risba oživi, saj se na primer klobuk spremeni v gobo, miš pa zraste v slona, saj je v risankah mogoče prav vse.

18.30
Ustvarjalno2: Sitotisk express, ustvarjalna delavnica za mlade
Delavnica je namenjena mladim od 14. leta dalje.
Delavnico vodi Renata Štebih.
Podajamo se od ideje za potisk majice do samega potiska le-te ali kakšnega drugega kosa blaga. Preizkušamo nizkotehnološki, visoko-uživaški postopek tiskanja. Le majice prinesite s sabo na delavnico.

 

 

20.30
Muzika na Starem trgu: Duo Bluetrain,
Duo Bluetrain je nastal okoli leta 2008, po večletnem premoru, saj se glasbenika Marko Petrušič-klavir in Andrej Vernik-tenor saksofon poznata že iz srednješolskih dni, ko sta nekajkrat skupno nastopila v zasedbi Loss Lossoss. Leta 2009 sta glasbenika v Sax pabu v Trnovem poslušala ploščo Bluetrain velikega Johna Coltranea in se odločila da se poimenujeta po njej. Kasneje sta obiskala nastop ameriškega saksofonista Pharaoha Sandersa na 49. Ljubljanskem Jazz festivalu v Križankah, kjer sta se utrdila v prepričanju o pravilni glasbeni usmeritvi dua. Glasba dua sloni na improvizaciji in eruptivnih interpretacijah obeh glasbenikov, ki zajemata dela iz bogatega Coltraneovega repertoarja, prav tako pa izvajata tudi svoje lastne avtorske skladbe.. Večinoma se oprijemata modalnega sloga, ki ga krasijo izjemni improvizacijski vložki pianista Petka.

Pianist Marko Petrušič se je izobraževal na Graškem konservatoriju za jazz, v Rotterdamu in Celovcu. Diplomiral je na oddelkih za klasiko in jazz pred kratkim pa tudi na Akademiji za glasbo v Ljubljani, smer pedagogika. Med tem časom je neutrudno nabiral izkušnje z improvizacijo v različnih jazzovskih zasedbah ter nastopal po raznih evropskih koncertnih odrih.

Saksofonist Andrej Vernik je študiral v Ljubljani ter nastopal v različnih zasedbah različnih žanrov, od roka do klasične glasbe. Pred leti sta torej glasbenika začela nastopati kot duo Bluetrain, najprej kot terasa band na ljubljanskem Tromostovju, kasneje pa tudi kot spremljevalni band različnih prireditev. Podelitev Jakopičeve nagrade leta 2008, ko je bil nagrajenec Marko Pogačnik. Leta 2010 sta glasbenika izdala prvo skupno ploščo, izdajo je podprlo ministrstvo za kulturo RS. Od tedaj poteka predstavitev plošče na raznih koncertnih odrih. Lansko leto je duo Bluetrain nastopal kot "hišni" Band jazz kluba Satchmo v Mariboru v sklopu Evropske Prestolnice Kulture.

Povezave:
http://www.kud.si/index.php/Projekt:Jazznosti/BLUE_TRAIN
http://vimeo.com/22350884
http://24ur.com/ekskluziv/glasba/video-dzezovski-uzitki-ob-kavici.html
http://tvslo.si/predvajaj/andrej-vernik-in-marko-petrusic-mlada/ava2.102091098/
http://www.satchmo.si/blue-train-sax-in-klaviature
http://www.gipsyjungle.com/2012/04/marko-batista-andrej-vernik-electric.html
http://www.idrija.ws/glasba/duo-bluetrain/

22.00
Teater v galeriji: Grand pok, virtuozni kabaret
Režiser: Marko Bratuš, pevka: Anja Strajnar, performer: Tomaž Lapajne Dekleva, pianist: Slaven Kulenović
Grand pok je glasbeno-gledališki projekt, ki občinstvu ponuja pesmi iz muzikalov, izvedene v živo z vokali in različnimi instrumenti, v kombinaciji z igro. Predstava ima humorni značaj, a to še zdaleč ne pomeni, da se opira na banalizacijo vsebin, saj se med potekom predstave nenehno odvija provokativen dialog med glasbenikoma in performerjem, ki se zaveda prisotnosti občinstva in ga zato tudi neposredno nagovarja. Večina skladb je dobila novo različico besedil v slovenščini, kar je avtorsko delo pričujočih ustvarjalcev.

nedelja, 28. 7.

18.00
Poletne ustvarjalnice: Sitotisk express, ustvarjalna delavnica za otroke
Delavnica je namenjena otrokom od 4. leta naprej in staršem.
Delavnico vodi Renata Štebih.
Tudi na tokratni delavnici bomo ekspresno "sitotisnili" majčko za razposajeno poletje. S seboj le imejte eno ali več svojih majčk za potisk.

20.30
Muzika na Starem trgu: Koza-Riba, etno / jazz
Koza-Riba združuje goro in morsko globino, nasprotje zraščenih, nerazločljivih živalskih okolij. V glasbi se to čuti v izraziti dinamiki ter združevanju dveh svetov. Na eni strani ritmična zemlja, ki se izraža v kitarskih elementih, črpanih iz afriške, balkanske in brazilske glasbe; na drugi zasanjane globine morja, ki preplavljajo vokalni del glasbe.
Jedro zasedbe Koza-Riba tvorita Bor Zakonjšek (kitara) in Jana Beltran (glas), tokrat pa bo njuna svetova subtilno povezoval kitarist Dennis Lampret.

22.00
Filmski večer: Otroci socializma – Zamenite mi glavo, dokumentarni film
Slovenija, 2012, 45 min
Režiser: Brane Bitenc, scenarij: Brane Bitenc, Andrej Štritof, direktor fotografije: Darko Herič, Vladan Janković, glasba: Otroci Socializma, zvok: Matjaž Moraus Zdešar, montaža: Uroš Truppe, producent: Andrej Štritof, Aleš Pavlin, produkcija: Perfo production
Pod režijsko taktirko Braneta Bitenca se odvije pripoved o kultni slovenski pank skupini Otroci socializma, tako imenovani slovenski Joy Division, ki je kot trio brez vokalista nastala v letu 1983. Manjkajoči člen je nekaj mesecev kasneje prispeval prav avtor pričujočega filma sam, s svojim prepoznavnim, recitativnim vokalom in občutljivimi, ekspresivnimi besedili. Del zgodbe legendarne pank skupine zaslutimo ob ponovnem združenju glasbenikov ob 30. obletnici panka v Sloveniji, ki je hkrati proslavila tudi 60. rojstni dan staroste slovenskega rocka, Igorja Vidmarja. Preko prepleta intervjujev s člani skupine in premišljevalci sedanjosti in preteklosti, kot sta med drugimi Esad Babačić in Gregor Tomc, se nam razkrije zgodba legendarne slovenske pank skupine. Temna senca preteklega političnega sistema in notranje bivanjske stiske najstnikov, ujetih vanj; iskanje lastnih odtisov skozi pregovorni seks, droge in rokenrol; spomini na čas, ko je bil na pohodu pank, ostajajo na varni strani tanke meje med sentimentalnostjo in nostalgijo.
Film je bil sprejet v tekmovalni program festivalov v Portorožu, Skopju in Novem Sadu.


Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do spremembe programa.

Organizator: Društvo ŠKUC, Stari trg 21, Ljubljana, info@skuc.org, www.skuc.org

Prost vstop nam omogočajo: MOL - Oddelek za kulturo in Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, Turizem Ljubljana, Ministrstvo za kulturo, Urad RS za mladino, Javna agencija za knjigo RS, NTF - Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil, Vertigo, Mercator, 3 MUHE - pravična trgovina, Center za slovensko književnost, L'mit, Potemkinove vasi, Zavod Pink klip, Fotoformat, projekt Aurora, DPG, Veriga K. F., Grand hotel Union, Slaščičarna pri vodnjaku, Katakombe konoba, Ciciban, Aero, Druga Violina, Dana, Mitol, Biro center, Ciciban, Svet metraže, Mumino, Samson Kamnik in Euroton.