Dobimo se

GLASBENA DEJAVNOST

"Verjetno na svetu ni veliko kulturnih organizacij, ki so odigrale tako pomembno vlogo pri razvoju rock'n'rolla, kakor prav ŠKUC v Sloveniji. Vedno prvi … Prva rock plošča Tomaža Pengova, prva punk plošča Pankrtov, prvi postmodernistični "happening" skupine Laibach. Škucarji so organizirali večino tujih koncertov pri nas in kopico domačih, prvi so izdali fanzine in še bi lahko naštevali," pravi Gregor Tomc.
Glasbena dejavnost je vključevala sekcije ROPOT, BUBA, ART ROCK, AFK. V osemdesetih so v okviru društva nastali tudi odmevni festivali Rock in Oposition (1980 do 1984) , Ankaranska/Obalna scena (1987 do 1994) ter prav gotovo najpomembnejša prireditev rockovske glasbe v Sloveniji, Novi rock (1981 do 2003). Glasbeni žanri, ki jih pokrivajo sekcije, se raztezajo od rocka, punka, jazza, etna, elektronike do klasične glasbe.
Danes aktivno skrbi za bogato ponudbo koncertov in glasbenih prireditev ŠKUC BUBA, ki deluje kot glasbena sekcija v okviru ŠKUC-a od leta 1987. Organizira raznovrstne glasbene prireditve, ki večinoma temeljijo na rockovskem izrazu, kar pa ne pomeni, da je strogo opredeljena glede glasbene zvrsti, saj aktivno sledi svetovnim glasbenim tokovom, tako da se udejstvuje tudi na področju elektronske, etno in jazz godbe. BUBA promovira izvajalce, ki predstavljajo presežek v aktualnih glasbenih žanrih in hkrati postavljajo nova merila za prihajajoče avtorje. Več na  www.ljudmila.org/buba.
ŠKUC pri izvedbi koncertov še vedno aktivno sodeluje tudi z ROPOT-om, ki je od leta 2000 samostojna blagovna znamka. 

 

Ropotarnica organizira manjše koncerte neupravičeno prezrte godbe oziroma glasbenikov, katere odlikujejo prodornost, aktualnost, izvirnost in svež pristop. Koncerti so enkrat mesečno v prostorih ŠKUC-a na Starem trgu 21.


Od novembra 2001 je glasbena redakcija obogatena z novo glasbeno sekcijo oziroma založbo elektronske glasbe ŠKUC Ventilator, ki združuje priznane domače glasbenike, avtorje in producente. Tako so pod okriljem nove sekcije nastali znameniti večeri Chilli space, katerih osnova je ustvarjanje prijetnega glasbenega (down tempo zvrst elektronike) in vizualnega ambineta. Vsako leto v okviru sekcije izide tudi zgoščenka z najnovejšo produkcijo elektronske glasbe mladih avtorjev. Več na www.skuc.org/koncerti/ventilator.html.