Dobimo se

23. literarno-glasbeni festival ŽIVA KNJIŽEVNOST

P R O G R A M

 

petek, 3. 6. ob 20.00 / Friday, 3 June at 20:00

Večer s dansko-slovenske pesniške prevajalske delavnice:

Cindy Lynn Brown, Mette Østgaard Henriksen, Kenneth Krabat, Barbara Korun, Aleš Mustar, Primož Repar

Vodi: Brane Mozetič

Glasba: Katja Šulc

 

sobota, 4. 6. ob 20.00 / Saturday, 4 June at 20:00

Kaja Teržan   

Vodi: Barbara Korun

Glasba: Manca Udovič


nedelja, 5. 6. ob 20.00 / Sunday, 5 June at 20:00

Gaja Naja Rojec

Glasba: Vitja Balžalorsky

ponedeljek, 6. 6. ob 20.00 / Monday, 6 June at 20:00

Mohamed Abdul Monaem, Sirija

Vodi: Mohsen Alhady

Glasba: Jazzoud

 

torek, 7. 6. ob 20.00 / Tuesday, 7 June at 20:00

Andrej Tomažin

Vodi: Muanis Sinanović

Glasba: C9|2

 

sreda, 8. 6. ob 20.00h / Wednesday, 8 June at 20:00

Eileen Myles, ZDA

Vodi: Suzana Tratnik

Glasba: Chopin a la Jazz

 

četrtek, 9. 6. ob 20.00 / Thursday, 9 June at 20:00

Ana Svetel

Vodi: Goran Dekleva

Glasba: All strings detached

petek, 10. 6. ob 20.00 / Friday, 10 June at 20:00

Peter Rezman

Vodi: Tanja Petrič

Glasba: Tovariš Strmoglavljen

 

 

PREDSTAVITVE SODELUJOČIH / PRESENTATION OF PARTICIPANTS

petek, 3. 6. ob 20.00 / Friday, 3 June at 20:00

Večer z dansko-slovenske pesniške prevajalske delavnice:

Cindy Lynn Brown, Mette Østgaard Henriksen, Kenneth Krabat, Barbara Korun, Aleš Mustar, Primož Repar

Vodi: Brane Mozetič

Glasba: Katja Šulc

Cindy Lynn Brown (1973) je dansko-ameriška pesnica. Odraščala je na Danskem, v ZDA in VB, živela pa je tudi v Franciji. V danščini je izdala pet pesniških zbirk in roman, veliko potuje, organizira prireditve in pesniški festival na Danskem. Knjiga njenih pesmi je izšla tudi v hrvaščini.

Mette Østgaard Henriksen (1973) je danska pesnica in avtorica proznih eksperimentov, ki obdelujejo tudi klasične pravljice. Napisala je tudi celo vrsto pesmi, ki povzemajo iz folklore, popevk, evrosonga, balad in rapa. Zelo aktivna je tudi kot literarna kritičarka in organizatorka literarnih prireditev.

 

Kenneth Krabat (1963) je avtor sedemnajstih pesniških zbirk, vnet raziskovalec improvizacije tako v poeziji kot prozi, hkrati pa tudi amaterski bobnar, ki v svoje nastope vnaša glasbeno noto.

 

Barbara Korun (1963) je pesnica, pisateljica, esejistka. Po izidu svoje prve knjige je začela nastopati kot recitatorka, moderatorka in mentorica pesniških delavnic. Izdala je šest pesniški zbirk (ter devet v prevodih), za četrto, Pridem takoj (2011), je prejela zlato ptico in Veronikino nagrado. Peto leto vodi redna mesečna srečanja s poezijo, ki jo pišejo ženske, z naslovom Pesnice o pesnicah.

 

Aleš Mustar (1968) je pesnik in književni prevajalec. Izdal je pesniško zbirko z naslovom (U)sodno tolmačenje, ki je bila nominirana za nagrado za prvenec in je prevedena v angleški in makedonski jezik. Revijalno je njegova poezija prevedena v več jezikov, zastopan je v več antologijah. Prevaja romunsko in makedonsko književnost.

 

Primož Repar (1967) je glavni urednik revije za kulturo Apokalipsa ter prevajalec in esejist. V Sloveniji je edini prevajalec del Soerena Kierkegaarda iz izvirnika. Živi kot svobodni književnik. Izdal je več pesniških zbirk, posebej pa se posveča tudi haikujem.

 

Katja Šulc je karizmatična pevka, ki se giblje med poezijo in glasbo. Na prvencu Mila (Sanje, 2008) je interpretirala poezijo Mile Kačič, uglasbeno v jazzovsko-šansonskih barvah. Na drugem albumu Twisted Delight (Celinka, 2013) se je poigrala z lastnimi besedili, nastalimi na pesniških delavnicah v New Yorku in jih ujela v mešanico urbanih beatov v produkciji DJ Piera. Album ji je prinesel tudi nominacijo za MTV glasbene nagrade. Katjin tretji, še sveži album Kamlisajlan (Casete México, 2016) je posvečen sodobni romski poezij. Raziskovala jo je na institutu INALCO v Parizu in uglasbila v Mehiki, kjer je album tudi izšel. Na tokratnem večeru bo predstavila prelet uglasbene poezije, ob spremljavi mehiškega violinista Albana Usatcha in kitarista, basista Roberta Jukiča.

 

 

sobota, 4. 6. ob 20.00 / Saturday, 4 June at 20:00

Kaja Teržan   

Vodi: Barbara Korun

Glasba: Manca Udovič

 

Kaja Teržan (1986) je ustvarjalka; med drugim performerka, ki je nekoč predvsem plesala, toda življenje je hotelo, da se ples umakne poeziji oz. pretvori vanjo. Tako je nastala pesniška zbirka Delta. V obveznem prostem času hodi v službo v vrtec, kjer ji najmlajši predstavniki slovenske družbe bolj ali manj uspešno sugerirajo, da je življenje sila enostavno, kadar se igraš s svojo najljubšo igračo ali plezaš po namišljenih igralih.

 

Manca Udovič je mlada slovenska pianistka, rojena v Ljubljani. Manca spretno združuje svoje zanimanje za klasiko in jazz. Je dobitnica zlate in srebrne plakete na Državnem tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije. V letih 2007 in 2008 je sodelovala na Sligo Jazz Projectu na Irskem. Leta 2013 je ustanovila svoj jazz kvartet, v katerem ustvarja skupaj z izkušenimi glasbeniki. Zadnjih nekaj let se posveča tudi klasičnemu komornemu muziciranju. Od leta 2013 igra v triu Cassiopeia. Je tudi članica glasbeno-plesne skupine Akordika. Večkrat je sodelovala s slovenskim skladateljem Igorjem Deklevo in na RTV Slovenija posnela tudi njegovo Suito v barvah. Na pobudo režiserja Jadrana Sterleta je napisala glasbo za dokumentarni film Samo ta glas imam.

 


nedelja, 5. 6. ob 20.00 / Sunday, 5 June at 20:00

Gaja Naja Rojec

Glasba: Vitja Balžalorsky

Gaja Naja Rojec že v času gimnazijskega izobraževanja ni preveč vestno študirala. Od nekdaj jo zanimajo nedobičkonosne dejavnosti, v srednji šoli se je tako predvsem posvečala organizaciji kulturno dobrodelnega festivala MAKfest (festival mladinske altruistične kulture). V letih 2013 in 2014 je skupaj z vrsto glasbenikov sodelovala pri projektu Echoes from the pool/Odmevi iz bazena. Njeni eksperimentalni video deli sta bili letos razstavljeni na skupni razstavi z Rado Kikelj Drašler v Cankarjevem domu na Vrhniki. Sodelovala je tudi z umetnico Noemi Veberič Levovnik kot avtorica videa, razstavljenega na umetničini razstavi v Žalcu leta 2015. Kratek čas je bila med uredniki portala medkulturni.si, ki je bil del projekta Mreža kulturnih animatorjev za otroke med Romi in pripadniki drugih narodnosti producenta kulturnega društva Pripovedovalski Variete. Aktivna je tudi pri projektu Izmenjevalnica. Že vrsto let občasno, na različnih pesniških večerih, prebira svojo poezijo, predvsem v sklopu cikla pesniških večerov Mlade rime. Letos je svojo poezijo prvič predstavljala na mednarodnem pesniškem festivalu Microfestival v Pragi. Nekaj časa je študirala sociologijo ter etnologijo in kulturno antropologijo v Ljubljani. Zdaj še zmeraj počne predvsem povsem neprofitne reči, varuje otroke za denar, obiskuje šolo uličnega gledališča, premalo telovadi ter se nad svojo razpršenostjo, tudi v svojih pesmih, pogosto pritožuje.

Vitja Balžalorsky je eden izmed najbolj prepoznavnih mlajših kitaristov na slovenski glasbeni sceni. Njegov glasbeni jezik sega od mainstream jazza preko elektronike in noisa do improvizirane glasbe. Poznamo ga iz ustaljenih zasedb, kot so Balžalorsky/Drašler 3o, Kombo Zlatka Kaučiča, Orchestra Senza Confini, Buche 4 in Litošt, Carnaval ter ad hoc projektov različnih slovenskih in tujih glasbenikov, ki so dejavni predvsem na področju kreativne improvizirane  glasbe ter drugih oblik umetnosti. V kontekstu improvizacije je njegov najbolj prepoznavni element procesiranje kitarskega signala s pomočjo modularne analogne sinteze ter digitalnih vzorčevalnikov.

 

 

ponedeljek, 6. 6. ob 20.00 / Monday, 6 June at 20:00

Mohamed Abdul Monaem, Sirija

Vodi: Mohsen Alhady

Glasba: Jazzoud

 

Mohamed Abdul Monaem (1965) prihaja iz Sirije in trenutno živi v azilnem domu v Ljubljani. Pred vojno je v Alepu živel kot založnik. Piše svoj prvi roman, v katerem bo popisal svojo pot begunca. Tudi njegova poezija se dotika tem vojne, begunstva in tujih dežel.

 

Jazzoudsestavljata Lado Jakša (saksofon, klarinet, klaviature) in Boris Šinigoj (arabska lutnja/oud). Igrata avtorsko improvizirano glasbo v dialogu med arabskim izročilom in evropskim jazzom, ki postaja v času migracijske krize še posebej aktualno. Doslej sta uspešno koncertirala na ljubljanski alternativno-jazzovski sceni: na Metelkovi v Celici, v Saxpubu in Klubu Daktari.

 

 

torek, 7. 6. ob 20.00 / Tuesday, 7 June at 20:00

Andrej Tomažin

Vodi: Muanis Sinanović

Glasba: C9|2

Andrej Tomažin (r. 1988) je avtor kratko-proznega prvenca Stramorjevi koraki (Litera, 2014). Diplomiral je iz primerjalne književnosti in slovenistike na FF UL. Podrobneje se ukvarja s Cankarjevim opusom. Svojo prozo in poezijo je objavil v revijah Mentor, Literatura, Dialogi, Idiot, Apokalipsa. Nekatera njegova krajša dela so prevedena v srbski in nemški jezik. Sodeluje s KUD-om Anarhiv, kot glasbeni novinar pa z Radiem Študent in spletno revijo Odzven. Kot glasbenik se osredotoča na hrup, tišino ter robne glasbene prakse.

C9|2:  Zvoki nekdaj stoječe hiše. Terenski posnetki. Dva PC­ja, dva modela, en internet, eno življenje. Hrup.

 

 

sreda, 8. 6. ob 20.00h / Wednesday, 8 June at 20:00

Eileen Myles, ZDA

Vodi: Suzana Tratnik

Glasba: Chopin a la Jazz

Eileen Myles (1949) se je rodila v Bostonu. Leta 1974 se je preselila v New York in se pridružila pesniškemu krogu St. Mark's Poetry Project. Kot pesnica, pisateljica, publicistka in profesorica poezije živi v New Yorku. Izdala je devetnajst avtorskih del, urejala več pesniških revij ter postavila nekaj lastnih dram in performansov. Uspešni roman Inferno (roman pesnice) je izšel leta 2010, lani tudi v slovenskem prevodu. Je dobitnica več nagrad in štipendij, med drugim je za umetnostne potopise The Importance of Being Iceland  dobila štipendijo Warhol/Creative Capital. Leta 2010 je prejela še Shelley Prize, ki jo podeljuje Poetry Society of America.

Chopin a la jazz kot izodišče za jazzovsko improvizacijo uporabita 9 Chopinovih nokturnov. Sestavljata ga Marko Petrušič in Thierno Diallo. Marko Petrušič je zaključil konservatorij za jazz v Celovcu, kot džezist pa se je kalil tudi v Rotterdamu, Gradcu ter v Italiji. Z jazzom se profesionalno ukvarja od leta 1991, od leta 2001 pa ima status svobodnega umetnika. 2012 je zaključil študij klavirja na ljubljanski Akademiji za glasbo. Je ustanovitelj ansambla Trio Petrušič, je član Greentown jazz banda, dua Blue Train, sodelavec skupine Latino Messengers, Vitalija Osmačka in drugih. Izdal je tudi več albumov in sodeloval pri mnogih. Thierno Diallo je samouk, igral pa je bas kitaro, kontrabas in/ali tolkala pri različnih zasedbah (Baltazar Big Band, Standart, Igrišče, Sex & Violence Orchestra/Theatre). Snemal je za ekvadorsko zasedbo Dos Lunas in imel več samostojnih nastopov. Kot avtor glasbe,i aranžer in basist je sodeloval pri skupinah Cirkus Klautsky, Ego Malfunction, z B-Fineom, pevcem iz Sierre Leone in drugimi ter z ustvarjalci različnih umetniških področij ter pri intermedijskem projektu Džumbus (poezija/glasba/film). Napisal je glasbo za več uspešnih lutkovnih predstav (Juri Muri v Afriki, Zakaj?, Kekec na Marsu, Optična prevara,...) in cirkus (WO-trilogija, Skrivnost,...). Veliko dela kot prostovoljec v avtonomnem centru sodobne umetnosti Tovarna Rog v Ljubljani. Trenutno kot glasbenik sodeluje pri več produkcijah: glasbenih (Orkestrada), cirkuških (DisLocated Unity), lutkovnih (Življenje na nitki), kabarejskih ter intermedijskih. Ima že nekaj izdanih albumov samostojne pa tudi skupinske produkcije.

 

 

četrtek, 9. 6. ob 20.00 / Thursday, 9 June at 20:00

Ana Svetel

Vodi: Goran Dekleva

Glasba: All strings detached

Ana Svetel, rojena leta 1990 v Mariboru, se ukvarja z etnologijo, kulturno antropologijo, klasično glasbo, pripovedovanjem in književnostjo. Pripravlja magisterij o vlogi osebnih imen na Islandiji. Večkrat jo zanese v severno Evropo. Živi v Ljubljani, kjer si vsakdanji kruh služi z delom v Slovenskem etnografskem muzeju, poučevanjem klavirja in, kadar ni polna dvomov, pisanjem. Poje pri Komornem zboru Ave in od nedavnega igra v bendu Boring Couple. Leta 2015  je pri založbi LUD Literatura izšel njen pesniški prvenec Lepo in prav. Njena poezija se je stapljala z gledališčem (Nemo mesto) in videom (Poezija v gibanju). Počasi piše zbirko kratkih zgodb o prevozih.

All Strings Detached sta hipnotično otožni damski duet, ki ga tvorita Jana Beltran (elektroakustična kitara, glas) in Vesna Godler (električni bas, glas, boben). Osebne zgodbe vpletata v minimalistične aranžmaje, polne tišin. Njun zvok slika krajine, mesta, poti, ljubezni, lepoto in moške, ki jih ljubita. Vsebino prepletata čuteče, z melodijami, ki zahajajo v klasično glasbo, podkrepljene z ritmom, ki da misliti rock'n'roll in glasovi, ki nam v telo prikličejo bluz. Njune zgodbe so ženske, zato so nežne, divje, tankočutne, melanholične, mračne, predvsem pa osebnoizpovedne in zato izrazito žive.

 

 

petek, 10. 6. ob 20.00 / Friday, 10 June at 20:00

Peter Rezman

Vodi: Tanja Petrič

Glasba: Tovariš Strmoglavljen

Peter Rezman (r. 1956, Celje) živi v Plešivcu blizu Šoštanja. Leta 1975 se je zaposlil kot elektrikar v rudniku in delal tam do leta 1990, potem pa na občinah Velenje in Šoštanj. Leta 1996 je bil invalidsko upokojen. Poezijo je pričel objavljati že v sedemdesetih letih, leta 1983 pa je bil uvrščen v antologijo Slovenske rudarske pesmi. Leta 1985 sta izšla njegov prvenec Pesmi iz premoga in zbirka kratke proze Kiril Lajš ni lastnik krčme Peter Rezman. Leta 1991 je objavil pesniško mapo Črno in črno, rdeče in rdeče, zeleno in zeleno, skupaj s slikarjem Andrejem Krevzlom, 1998 pa pesniško zbirko Družmirje. Sledila je knjiga kratkih zgodb Skok iz kože (2008), za katero je prejel Dnevnikovo nagrado Fabula in po kateri je bila uprizorjena istoimenska monodrama. Leta 2010 je izšel roman Pristanek na kukavičje jajce, leta 2011 kratkoprozna zbirka Nujni deleži ozimnice, ki je bila nominirana za Dnevnikovo Fabulo. Leta 2012 pa je sledila so-avtorska zbirka kratkih zgodb Jezero na robu mesta. Istega leta je objavil roman Zahod jame, nominiran za nagrado Kresnik in leta 2015 roman Tekoči trak, nominiran za nagrado Kresnik, in za Kritiško sito. Napisal je tudi otroško slikanico Žvalinjak (2014). V pripravi pa je njegov nov roman Barbara in Krištof.

Tovariš Strmoglavljen je vsekakor eden  bolj zanimivih glasbenikov aktualne domače glasbene ponudbe. Prihaja iz Sežane. Skozi svoj eksperimentalni alternativni folk zrcali svoje misli, ki jih težko razloži drugim glasbenikom, s katerimi je sicer sodeloval pri raznih projektih, npr. Koslu grozdje, Božjast, Kraški solisti. Gre za one man band projekt neslutenih razsežnosti, ki bi ga vsekakor morali spoznati vsi resnično zaljubljeni v ekspresivni glasbeni izraz.

 

Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do spremembe programa. / The ŠKUC Association reserves the right to change the programme without prior notice.

 

Projekt so omogočili / The project was made possible by:

Javna agencija za knjigo Republike Slovenije, MOL, Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje, Turizem Ljubljana, Urad RS za mladino, Literature Across Frontiers, Danish Arts Council,  ARS, Center za slovensko književnost, Cafe Kolaž,  Mercator,  Hotel Park, Slaščičarna pri vodnjaku,  Mitol, Druga violina, Pravična trgovina 3MUHE, Biro center, Dana, Ciciban in Cicido

 

Društvo ŠKUC, Stari trg 21, 1000 Ljubljana, www.skuc.org, info@skuc.org, tel/fax: 1 4303530, 1 42131 42