Dobimo se

Škucove packarije v novembru in decembru

brezplačne gledališke predstave, ustvarjalne delavnice in pravljična druženja za otroke

 

vsako soboto med 5. novembrom in 17. decembrom 2016

ob 10. uri dopoldne v ŠKUC-u, na Starem trgu 21 v Ljubljani

 

Brezplačne vstopnice lahko rezervirate vsak dan med 12. in 18. uro preko telefona 01 421 31 42ali e-pošte info@skuc.org.

 

 

 

 

PROGRAM

 

sobota, 5. november 2016, ob 10:00

 

Zvočna kuhna,  Zavod Federacija

Idejna zasnova, režija in glasba: Peter Kus,  svetovalec za dramsko igro in gib: Miha Arh,  Krompirjev song: Boštjan Gorenc Pižama, nastopa: Peter Kus, produkcija: Zavod Federacija Ljubljana, partner: Hiša otrok in umetnosti.

Predstava je namenjena otrokom od 5. leta dalje.

Trajanje predstave: 40 min.

Glasbeno-lutkovni performans v katerem se namesto hrane kuhajo zvoki izvirnih glasbenih instrumentov.

Kuhar je izgubil okus in ta hiba ga neskončno potre. Po naključju odkrije, da bi si lahko zmožnost okušanja povrnil s pomočjo ustvarjanja in poslušanja zvokov. Če dela glasbo, je to tako, kot da bi pripravljal in okušal hrano. Zato iz kuharja postane glasbenik in skladatelj, ki zdaj z enako strastjo "kuha" zvoke, uživa v njihovih neskončnih kombinacijah in se slasti v zvočni ekstazi.

 V glasbeno-lutkovnem performansu nastopa Peter Kus, glasbenik, režiser in izdelovalec izvirnih instrumentov, ki bo v predstave skuhane skladbe in kuharske glasbene instrumente dal v pokušino tudi poslušalcem.

 

Žabica, glasbeno ustvarjalna delavnica

Delavnico vodi Peter Kus.

Po predstavi si bomo izdelali svoj inštrument Žabico na katero bomo lahko tudi zaigrali.

Prosimo starše otrok, mlajših od 7 let ostanejo na delavnici in jim pomagajo pri izdelavi inštrumenta.

 

sobota, 12. november 2016, ob 10:00

 

Izdelovanje lampijončkov(obujanje nemškega običaja), ustvarjalna delavnica

Delavnico vodijo člani Društva za ohranjanje nemškega maternega jezika.

V nemških deželah in v Avstriji praznujejo otroci praznik svetega Martina na prav poseben način. Ko pade mrak, se zberejo v sprevodu in se s pisanimi svetilkami prepevajoč Martinove pesmi sprehodijo po mestu. Pri tem obujajo spomin na velikodušnega sv. Martina, ki je delil svoje nedeljivo imetje z ubogimi. Člani Društva za ohranjanje nemškega maternega jezika vabijo otroke k skupnemu izdelovanju čarobnih lampijončkov. Kdor želi, pa se lahko pridruži tudi večernemu sprevodu po Tivoliju.

 

 

sobota, 19. november 2016, ob 10:00

 

Smehljajoče se jabolko, Lutkovno gledališče Pupilla

Režija: Petra Kavaš in Sabina Šinko, igra: Petra Kavaš, likovna podoba: Sabina Šinko, glasba: Filip Gal     

Predstava je namenjena otrokom od 3. leta dalje.

Trajanje predstave: 30 min.                                                                                                                                           

Nekje na svetu je bilo kraljestvo, ki ga je začaral zlobni čarovnik. Med ljudi je zasejal slabo voljo, zato se ni nihče več smejal. Kraljeva najmlajša hči Valentina je sklenila, da bo poiskala rešitev….

Predstava je prva v projektu Lutkovna pripoved, kjer pripoveduje – igra en igralec/ka, ki spodbuja otroke k aktivni udeležbi in tako na interaktiven način približuje vrednote ljudskih pravljic, začinjene s sodobnimi problemi....

 

Pokukajmo v svet umetnosti

Predstavi sledi kratek ogled enega izmed del aktualne razstave v Galeriji Škuc. Preko igre tako pokukamo v zanimiv svet umetnosti, nato pa še sami ustvarjamo na ustvarjalni delavnici. V svet umetnosti nas vabita in popeljeta Nevena Aleksovski in Boris Beja.

 

 

sobota, 26. november 2016 ob 10:00

 

Skoraj najboljši cirkus, Teater Cizamo

Predstava je namenjena otrokom od 3. leta dalje.

Trajanje predstave: 45 min.                                                                                                                                          

Beni in Zupi sta prepričana, da nastopata v najboljši cirkuški predstavi na svetu. Seveda se jima načrti, v največje veselje gledalcev, podrejo že takoj na začetku. Pa kaj potem. Morda to res ni najboljša predstava, vendar ob pomoči otrok postane skoraj najboljši cirkus na svetu!

Humorna, barvita, klovnovsko in cirkuško obarvana predstava s stalnim sodelovanjem otrok!

 

Pisane šablone, ustvarjalna delavnica

Delavnico vodi Nevena Aleksovski.

Slikanje s pomočjo šablon nam omogoča ponavljanje motivov ter ustvarjanje zelo zanimivih vzorcev. Na delavnici bomo najprej naredili svojo šablono iz kartona ter nato ustvarili svoje slike, kartice, ovitke za zvezke, papir za zavijanje daril in podobne pisane reči.

 

 

sobota, 3. december 2016 ob 10:00

Opičja uganka ali Mamica, kje si?, Lutkovno gledališče Fru Fru

Zgodba: Julia Donaldson, prevod in besedilo pesmic: Milan Dekleva, likovna podoba: Špela Trobec, Iztok Hrga, glasba: Nino de Gleria, priredba, igra in režija: Ajda Rooss , Irena Rajh Kunaver, oblikovanje  luči in tehnična pomoč: Anže Virant, fotograf: Urška BoljkovacNastopata: Irena Rajh Kunaver in Ana Špik.

 

Predstava je namenjena otrokom od 2. leta dalje.

Trajanje predstave 30 minut.

Mala opica se izgubi in išče svojo mamico. Pri iskanju ji pomaga pisan metuljček. Pelje jo k slonu, kači, pajku, žabi, papigi in netopirju, toda nobena od živali ni opičja mamica. "Saj mi nobena od živali ni podobna," joka mala opica. A tega metuljček ni vedel, saj je bil prepričan, da je pri opicah tako kot pri metuljih, pri katerih niso njihovi otročički, majhne kosmate gosenice, prav nič podobni svojim pisanim letečim staršem. Mala opica pa je prav taka kot njena mamica in zdaj je ni več težko najti.

 

Maske iz papirnatih vrečk, ustvarjalna delavnica

Delavnico vodi Nevena Aleksovski.

Na delavnici bomo iz papirnatih vrečk ustvarili izvirne, pisane, tridimenzionalne maske s pomočjo kolaža, temper, tkanine in drugih materialov. Spoznali bomo, da je papirnata vrečka okolju prijazna, hkrati pa lahko uporabna še za druge zanimive in uporabne stvari.

 

 

sobota, 10. december 2016 ob 10:00

Kamnosek, neodvisno gledališče IKA OKA

Nastopajo: Rada Kikelj Drašler (Čarna žena, senčne lutke),  Polona Prosen (Senčne lutke, Kamnosek,...) in Katarina Šetinc (violina, ksilofon, glas).

Predstava je namenjena otrokom od 2. leta dalje.

Trajanje predstave: 30 min.

Predstava Kamnosek je priredba istoimenske kitajske pravljice o preprostem kamnoseku, ki ga zaskomina po bolj udobnem življenju. Željo mu vila izpolni, a kamnosek je vedno bolj lakomen in bi venomer rad iz svoje kože. Predstava  Kamnosek je zgodba o iskanju sreče v bogastvu in nadvladi, a glavni junak srečo najde tam, kjer je ni iskal - v sebi.

 

Pokukajmo v svet umetnosti

Predstavi sledi kratek ogled enega izmed del aktualne razstave v Galeriji Škuc. Preko igre tako pokukamo v zanimiv svet umetnosti, nato pa še sami ustvarjamo na ustvarjalni delavnici. V svet umetnosti nas vabita in popeljeta Nevena Aleksovski in Boris Beja.

 

 

sobota, 17. december 2016 ob 10:00

Čarobna Smrečica, Glasbeno gledališče Melite Osojnik

Režija in scenarij: Glasbeno gledališče Melite Osojnik, scenografija in lutke: Metoda Postolski Košir,

glasba: Neža Buh, izvaja: Melita Osojnik.

Predstava je namenjena otrokom od 3. leta dalje.

Trajanje predstave: 25 min.

Kaja in Aljaž si želita okrasiti smrečico že prve dni decembra. Mama in oče se seveda ne strinjata, sploh pa nimata časa, pa še čisto prezgodaj je. Dnevi tako tečejo in tečejo, dokler ne zmanjka vseh smrečic...

 

Lonček presenečenja, ustvarjalna delavnica

Delavnico vodi skupina Oblikovalnice, ki deluje pod okriljem Društva oblikovalcev Slovenije.

Majhne odpadne steklene kozarce za vlaganje bomo preoblikovali v lončke presenečanja. Tako bomo sami izdelali novoletno darilo.

 

Društvo ŠKUC si pridržuje pravico do naknadne spremembe programa.

Informacije objavljamo na spletni strani www.skuc.org

Kontakt za dodatne informacije: info@skuc.orgin 01 430 35 30 ,  Organizator Škucovih packarij: Društvo ŠKUC, Stari trg 21, 1000 Ljubljana

 

Iskrena hvala vsem, ki nam  Škucove packarije omogočajo:  Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad RS za mladino,  Ministrstvo za kulturo, Društvo za ohranjanje nemškega maternega jezika, Mercator, Dana, Druga violina, Slaščičarna pri vodnjaku, 3 MUHE – pravična trgovina, Biro center, Ciciban, Cicido in Mumino d.o.o.